Tenis

Novak vjeruje u odbranu trofeja

Novak vjeruje u odbranu trofeja
Novak vjeruje u odbranu trofeja

Prvi teniser svijeta Novak Đoković odbranu titule na Vimbldonu počinje danas (14 časova) duelom sa Filipom Kolšrajberom.

Biće to njihov osmi duel, a srpski teniser je Nijemca, trenutno 33. igrača sa ATP rang-liste, savladao šest puta. Đoković je spreman za prestižni turnir, koji je osvajao 2011. i 2014.

"Dolazim na turnir sa željom i namerom da ga osvojim", rekao je Đoković.

Rekao je i šta je najvažnije za nastupe na velikom turniru kao što je ovaj: "Ako uspete da izađete na kraj sa velikim emocijama, strahovima i uzbuđenjima i svime što vam prolazi kroz glavu na velikoj sceni, možete da zadržite optimalan nivo koncentracije i da pružite najbolje od sebe."

Na pitanje zašto nije odigrao nijedan zvanični meč na travnatoj podlozi nakon Rolan Garosa, Nole je odgovorio: "Trebalo mi je malo slobodnog vremena, više na mentalnom nego na fizičkom planu. Odigrao sam dosta mečeva ove sezone, izgubio sam tri... I zahvalan sam na svemu, ali potrebno je da se u nekom momentu odmorite. Možda bi bilo korisno da sam odigrao neki zvaničan meč na travi, ali nije prvi put da dolazim na Vimbldon bez takvih mečeva. Malo sam skrenuo misli sa tenisa i provodio vreme sa porodicom, a sad sam opet u kancelariji."

U uspjeh najboljeg tenisera vjeruje i Boris Beker, jedan od njegovih trenera, koji je tri puta trijumfovao na Vimbldonu (1985, 1986. i 1989. godine).

"Za mene je Novak prvi favorit. Ali tu odmah je i Endi Mari, sa možda svega nekoliko procenata manjim šansama. Po meni, on je sada bolji nego što je bio prije operacije i odlučniji je. Zadao je Novaku mnogo muka u Parizu, Majamiju i Melburnu. Razlika je bila u svega nekoliko poena. Po formi je drugi igrač ove godine", rekao je Beker za sajt Vimbldona.

On je dodao da ne bi zanemario ni šanse Rodžera Federera, sedmostrukog šampiona, koji će u utorak igrati sa Damirom Džumhurom, jedinim bh. predstavnikom u Londonu.

"Trava je podloga na kojoj Federer igra najbolje i on je taj kojeg svi žele da izbjegnu kao protivnika", istakao je Beker i dodao da ne vjeruje da će ove godine biti oboren rekord koji on drži pošto je titulu osvojio sa 17 godina, sedam mjeseci i pet dana, ali da se nikad ne zna šta će se desiti.

Favorit domaćih navijača Endi Mari smatra da je u odličnoj formi.

"Igram bolje nego 2013. kada sam osvojio Vimbldon", istakao je Mari.

U ženskoj konkurenciji titulu brani Čehinja Petra Kvitova, koja će u prvom kolu igrati sa Kiki Bertens, a mnogo se očekuje i od prve teniserke svijeta Amerikanke Serene Vilijams, koja juri treću grend slem titulu ove sezone. Trijumfovala je na Australijen openu i Rolan Garosu, a mjerka šesti trofej na Vimbldonu (slavila 2002, 2003, 2009, 2010. i 2012).

"Posljednjih godina lošije igram na Vimbldonu, nekako mi izmiče taj trofej. Ali, pokušaću da odem što dalje na turniru", rekla je Vilijamsova.

Njen trener Patrik Muratoglu vjeruje da bi Serena mogla da postane četvrta teniserka koja je u jednoj godini osvojila sva četiri grend slema. Ukoliko se to desi postaće prva nakon Štefi Graf (1988) kojoj je to pošlo za rukom.

"Zašto da ne? To je vjerovatno najteža stvar u tenisu, ali je moguća", rekao je Muratoglu.

Put ka tome Vilijamsova počinje danas duelom sa Margaritom Gasparijan. Danas će singl igrati pet srpskih tenisera. Osim Đokovića, nastupiće Ana Ivanović (sedmi nosilac) koja će se sastati sa Ksu Ji-Fan, Aleksandra Krunić će igrati sa Robertom Vinči, Dušan Lajović sa Tomijem Hasom, a Janko Tipsarević sa Marselom Granoljersom. Na vimbldonskoj travi ove sedmice nastupiće i Viktor Troicki (22), Filip Krajinović, Jelena Janković (28) i Bojana Jovanovski, dok će se pod zastavom Hrvatske takmičiti Marin Čilić (9), koji danas igra sa Hirokijem Morijom, te Ivo Karlović (23), Borna Ćorić, Mirjana Lučić-Baroni i Ana Konjuh.

Nole nominovan za ESPY nagrade

Novak Đoković je nominovan u dvije kategorije za osvajanje prestižne sportske ESPY nagrade, koje se dodjeljuju za izuzetna sportska dostignuća u prethodnoj godini. Nominovan je za nagradu u kategoriji najbolji teniser, koju je osvajao 2011. i 2012. godine, za koju se bore i Rodžer Federer, Stan Vavrinka i Marin Čilić, te za nagradu najbolji internacionalni sportista za koju konkurišu i fudbaleri Lionel Mesi i Kristijano Ronaldo, vozač F1 Luis Hamilton i Lidia Ko, koja igra golf. Pobjednike će odlučiti online glasanje na sajtu espn.go.com/espys/2015/, koje će trajati do 15. jula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije