Tenis

Pit Sampras: Federera je broj 1 svih vremena

Legendarni teniser Amerikanac Pit Sampras izjavio je da bi Rodžera Federera smatrao najvećim teniserom svijeta i da nije osvojio Rolan Garos.

vajcarac je u nedjelju osvojio svoju prvi trofej u Parizu i 14. grend slem titulom izjednačio Samprasov rekord.

"Ono što je Rodžer napravio u posljednjih pet godina nikada niko prije nije učinio, a vjerovatno nikada više ni neće. Čak i da nije osvojio Rolan Garos, smatrao bih ga najvećim svih vremena. Titula u Parizu to samo potvrđuje", izjavio je Sampras, koji je Federerovu pobjedu u finalu nad Šveđaninom Robinom Soderlingom gledao u svom domu u Los Anđelesu.

Sampras je istakao da je veoma srećan zbog Federera i dodao:

"Ako je neko zaslužio da dostigne moj rekord, onda je to on. On je veliki igrač, koji ima značajan uticaj u sportu jer pozitivno djeluje na djecu i na tenis uopšte. Izgleda prilično teško da neko pobijedi na 14 gren slem turnira, ali siguran sam da će on još osvajati titula", rekao je Sampras, koji je 14. titulu osvojio kao tridesetjednogodišnjak.

To je Federeru pošlo za rukom sa 27 godina, a šansu da nadmaši Samprasov rekord imaće na Vimbldonu koji počinje 22. juna.

U vječitim raspravama o tome ko je najveći teniser svih vremena, Sampras je dugo isticao Australijanca Roda Lejvera, koji je dva puta osvajao pravi grend slem - sva četiri velika turnira u istoj godini. Prvi, 1962. osvojio je kao amater, a drugi 1969. kao profesionalac. Lejver je osvojio 11 grend slem titula, a vjerovatno bi ih imao i više da 1963. godine nije otišao u profesionalce koji, do početka "open ere" 1968. godine, nisu smjeli da nastupaju na grend slem turnirima.

"S osvojenom titulom u Parizu Federer je još više učvrstio svoju poziciju u istoriji tenisa. Po mom mišljenju, on je broj 1 svih vremena! Ja sam veliki fan Roda Lejvera, koji, ne smijemo to zaboraviti, nekoliko godina nije smio da igra grend slem turnire, ali razdoblja u tenisu ne mogu se upoređivati. Danas je tenis ipak puno 'bjesniji' sport nego u vrijeme kada je Lejver igrao", rekao je Sampras.

Ovu temu prokomentarisao je i Švajcarac:

"Sada je pitanje da li sam najbolji teniser svih vremena? Mi to ne znamo, ali definitvno ima puno stvari koje su dobre. Konačno sam osvojio sva četiri grend slem turnira i izjednačio Pitov rekord."

Sampras je osvojio sedam puta Vimbldon, pet puta je slavio na US openu, dva na Australien openu, a na Rolan Garosu je najdalje stigao do polufinala.

S druge strane, Federer je osvojio pet titula u nizu na Vimbldonu, pet u nizu na US openu, tri trofeja ima s Australien opena i sada je slavio u Parizu.

Federer je izjavio da mu je pobjeda u Parizu možda i najveća u karijeri.

"Ovo je možda najveća pobjeda u mojoj karijeri. S njom sam se oslobodio velikog pritiska tako da do kraja karijere mogu da igram u miru. Niko mi više nikada neće moći reći da nisam osvojio Rolan Garos. Odličan je osjećaj napokon stajati na ovom podijumu kao pobjednik", rekao je Federer, koji je prethodne tri godine u finalima gubio od Španca Rafaela Nadala.

On se poslije trijumfa zahvalio mnogima, a obraćajući se publici, rekao je:

"Na leđa ste mi natovarili veliki teret, ali ste me i silno podržavali, tako da ne znam kako da vam zahvalim."

Nadalova SMS čestitka

Prvi teniser svijeta Rafael Nadal nije gledao finalni meč na Rolan Garosu.

"Kada sam kod kuće, obično ne gledam tenis", objasnio je Nadal razlog zbog kojeg je propustio finalni meč na turniru koji je prethodne četiri godine osvajao. Španac je dodao da će Federeru poslati čestitku putem SMS-a.

"Federer je zaslužio tu titulu više nego bilo ko drugi", rekao je Nadal.

Federera šokirao Džimi Džamp

Navijač Barselone Džimi Džamp, poznat po prekidima mečeva, koji je utrčao u teren tokom finalnog meča sa zastavom Barselone i pokušao Federeru da stavi na glavu crvenu kapu, šokirao je Švajcarca.

"U prvi mah nisam shvatio šta se dešava, samo sam čuo publiku koja je bila neuobičajeno glasna. Onda sam ugledao čovjeka koji je stajao pravo ispred mene. Obično se ti ljudi kad utrče u teren izvine rečenicom: 'Oprosti, ali moram ovo da uradim', a ovaj je samo gledao u mene bez riječi i nisam bio siguran šta je htio. Izgledalo je kao da je htio nešto da mi da, a ja sam samo razmišljao da neće valjda učiniti neku glupu stvar. Pokušao je da mi stavi kapu na glavu, a onda je krenuo da bježi od obezbjeđenja. Ja sam ostao skamenjen. Bio je to dodir koji je izazvao veliki strah", ispričao je Federer.

Džimi Džamp, koji je ranije prekidao fudbalski meč Barselone i Osasune i finale Svjetskog prvenstva u ragbiju uhapšen je poslije incidenta na Rolan Garosu i prijeti mu jednogodišnja zatvorska kazna.

Titule Bretu i Mladenovićevoj

Kristina Mladenović iz Francuske pobjedom nad Ruskinjom Dariom Gavrilovom (6:3, 6:2) osvojila je titulu u juniorskoj konkurenciji na Rolan Garosu. U finalu muškog dijela turnira Šveđanin Danijel Breta bio je bolji od Francuza Đanija Mine (6:1, 3:6, 6:3).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije