Tenis

Sabalenka (ne)ide u Pariz: Za ili protiv Lukašenka

Sabalenka (ne)ide u Pariz: Za ili protiv Lukašenka
Foto: N.N. | Sabalenka zbog Lukašenka (ne)ide u Pariz

Danas se pojavila vijest da bjeloruske teniserke Arina Sabalenka i Viktorija Azarenka nisu među neutralnim sportistima koji će se naći na Olimpijskim igrama u Parizu.

Kako je prenio portal „Tennis Up to Date“ Sabalenki neće biti dozvoljeno učešće u Parizu zbog povezanosti sa predsjednikom Bjelorusije Aleksandrom Lukašenkom i odbijanja da odgovori na pitanja u vezi sa njihovim zajedničkim fotografijama.

Ipak, pres služba Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) odgovorila je na informaciju o mogućem isključenju vrhunskih bjeloruskih teniserki.

„U ovom trenutku nijedan teniser nije isključen iz učešća na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine“, rekao je predstavnik MOK-a za RIA Novosti Sport.

Sabalenka je svjetska teniska zvijezda koja je prošle godine skočila na prvu poziciju WTA rang liste. Posljednjih godina Arina nije bila dosljedna u svojim stavovima i čini se da pokušava da se dopadne i rodnoj Bjelorusiji i Zapadu, gdje sada zarađuje mnogo novca, prenosi RIA novosti.

Sve je počelo još 2020. godine, kada je opozicija organizovala mitinge protiv Lukašenka. Tog ljeta Sabalenka je bila sa demonstrantima. Arina je još u oktobru rekla da neće stati ni na jednu stranu, ali je već u zimu te godine potpisala pismo sportista u znak podrške šefu države, koji je bio odgovor na apel druge grupe sportista koji su pozvali za nove "fer izbore".

Dakle, Sabalenka je jasno stala u Lukašenkovu odbranu. Arina se takođe redovno pojavljivala na zajedničkim događajima sa predsednikom, uključujući proslave Nove godine. Mnogo je zajedničkih fotografija. Generalno, nije moglo biti sumnje u njen položaj.

Ni nakon početka SVO-a u Ukrajini nije rekla ništa protiv vlade Bjelorusije, iako su je na svim konferencijama za štampu novinari na sve moguće načine provocirali i bukvalno molili za odgovor koji im je potreban. Sve se promijenilo tokom Rolan Garosa 2023, kada su je mediji konačno natjerala da progovori.

"Igrali smo Kup Federacije u Bjelorusiji. Predsjednik je prisustvovao i slikao se sa nama. Mogu samo da kažem da ne želim da moja zemlja bude uključena u sukobe. Istovremeno, ne želim da se sport miješa u politiku, jer ja sam samo 25-godišnja teniserka. Ne želim da se bavim politikom, samo želim da igram tenis. Trenutno ne podržavam Lukašenka", rekla je Sabalenka.

Ipak, Arina je i dalje naglas izgovorila frazu o nedostatku podrške Lukašenku. Ona se zapravo odrekla predsjednika svoje domovine, s kojim je očito ranije bila u dobrim odnosima. Nije slučajno što je Lukašenko prije samo nekoliko mjeseci svečano čestitao Sabalenki pobjedu na Australian Openu.

""Čestitam na samopouzdanoj odbrani titule šampiona Australian Opena. Pobjeda na Grand Slam turniru je veliko lično postignuće, izvor nacionalnog ponosa, divan poticaj i primjer za hiljade djece u Bjelorusiji i širom svijeta. Zahvaljujem svima uključeni u ovaj trijumf. Želim vam dobro zdravlje i nove uspjehe", citirala je predsjednikova pres služba.

Sve se završilo činjenicom da najboljem teniseru zemlje možda neće biti dozvoljeno da prisustvuje Olimpijskim igrama u Parizu. Kako je prenio „Tennis Up to Date“, Sabalenka, zajedno sa sunarodnicom Viktorijom Azarenkom, nije uvrštena na listu neutralnih sportista koji će nastupiti u francuskoj prijestonici. Razlog je ista veza sa predsjednikom Lukašenkom, zajedničke fotografije i pismo njegove podrške.

RIA prenosi da je situacija sa Sabalenkom bolno podsjeća na priču olimpijske šampionke Elene Isinbajeve, koja je bila (i za mnoge ostala) legenda svjetskog sporta. Milioni Rusa su navijali za nju, a onda je otišla i uništila sve pozitivne utiske o sebi govoreći nepromišljene stvari na društvenim mrežama. Potpuno je zaboravila na svoju vezu sa Rusijom i njenom vojskom, u suštini počinivši izdaju zarad toplog mjesta u MOK-u.  U najmanju ruku, povratak kući sada izgleda malo vjerovatno i jednostavno nerealno. Čini se da bi Sabalenka mogla izabrati sličan put, iako Bjeloruskinja još uvijek ima priliku da se predomisli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije