Zimski sportovi

Besparica gasi EYOF?

Besparica gasi EYOF?
Besparica gasi EYOF?

Pripreme za organizaciju Evropskog zimskog festivala mladih u Sarajevu i Istočnom Sarajevu 2017. ne idu željenim tokom, istakao je danas Marijan Kvesić, predsjednik Olimpijskog komiteta BiH, a ako se trenutna situacija ne promijeni, jedan od najvećih sportskih događaja u BiH možda neće biti ni održan.

Predstavnici OK BiH zajedno sa Samirom Avdićem, direktorom EYOF-a 2017, bili su na sjednici Skupštine Evropskog olimpijskog komiteta (EOK) na kojoj su prezentovali trenutno stanje i napredak u vezi s organizacijom spomenute manifestacije. Prema Kvesićevim riječima, ključni problem je nedostatak finansija, pa nije isključena mogućnost da se čak i odustane od organizacije EYOF-a.

"Pored kvalitetne prezentacije od strane Izvršnog odbora i Skupštine Evropskog olimpijskog komiteta primijećen je i veoma mali pomak u organizaciji manifestacije. Nažalost, složena politička situacija u zemlji, te manjak finansija su kritični aspekti organizacije zimskog EYOF-a 2017. godine. Olimpijski komitet BiH će svojim aktivnostima učiniti sve da pojača pomoć Sarajevu i Istočnom Sarajevu u vezi s organizacijom što hitnijih sastanaka sa višim niovima vlasti u našoj zemlji. Prije svega tu mislimo na Vijeće ministara BiH, Vladu Federacije BiH, Vladu RS i Vladu Kantona Sarajevo", kaže Kvesić.

Od EOK-a Olimpijski komitet dobio je rok da do 30. avgusta obavi navedene aktivnosti i izvijesti ih o eventualnom napretku u organizaciji. U suprotnom nije isključen ni najgori scenario.

"Ukoliko ostanemo bez konkretne finansijske podrške i razumijevanja do 30. avgusta ove godine, OK BiH će biti primoran da obavijesti EOK da gradovi domaćini zimskog EYOF-a 2017. nisu u mogućnosti realizovati preuzete obaveze. To ćemo učiniti prije svega zbog naše vjerodostojnosti, ali i zbog bh. javnosti", zaključio je Kvesić.

Tako bi od projekta za koji je projektovan budžet od 6,2 miliona evra i koji je najavljen kao sportski spektakl koji bi trebalo da obori rekord po broju učesnika sa oko 1.400 sportista moglo ostati samo "mrtvo slovo na papiru".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije