Film i serije

Novine predstojećeg "Festa"

Novine predstojećeg "Festa"
Novine predstojećeg "Festa"

BEOGRAD - Međunarodni filmski festival "Fest", koji se ove godine održava 43. put, u periodu od 27. februara do 8. marta 2015. godine u Beogradu će okupiti neka od trenutno najboljih svjetskih filmskih ostvarenja, a biće dopunjen i novim programima.

Kako je ranije saopšteno, novi umjetnički direktor "Festa" je Jugoslav Pantelić, a selektor reditelj Mladen Đorđević.

Imenovan je i novi Odbor festivala, čiji je predsjednik sekretar za kulturu Beograda Vladan Vukosavljević, a članovi Nada Popović-Perišić, Mina Đukić, Dunja Kusturica i Snežana Penev.

"'Fest' i dalje privlači veliku pažnju. Ove godine je imao oko 100.000 gledalaca, ali, nažalost, odavno nema primat u region", rekao je Vukosavljević.

Napomenuo je da je važno da, i zbog tradicije i zbog svojih potencijala, ponovo bude najznačajniji filmski festival u regionu, a i primijetan na evropskoj kulturnoj mapi.

Naredni "Fest" će zadovoljiti filmofile, prije svega, kvalitetom, a kao novina uvode se dva takmičarska programa, od kojih je jedan nacionalni.

Nove programske cjeline biće posvećene subverzivnim i žanrovskim filmovima, sa željom da "Fest" ponovo bude festival otvorenog duha, hrabrosti i pomjeranja granica.

O programu festivala još ne postoje zvanične informacije. Zasad je izvjesno to da festival neće, po tradiciji, otvoriti, niti, kao prošle godine, zatvoriti pobjednik Filmskog festivala u Kanu.

Osim toga, prema najavama Vuka Ršumovića, reditelja i scenariste filma "Ničije dete", to ostvarenje bi domaću premijeru trebalo da ima upravo na "Festu".

Film "Ničije dete" osvojio je na festivalu u Veneciji nagradu publike, koju dodjeljuju za najbolji film prikazan u selekciji "Nedjelja međunarodne filmske kritike".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije