Jet set

Pistorijus ponovo povraćao u sudnici

Pistorijus ponovo povraćao u sudnici
Pistorijus ponovo povraćao u sudnici

PRETORIJA - Južnoafrička atletska zvijezda Oskar Pistorijus u ponedjeljak je zaplakao i povratio u kantu u sudnici tokom opširnog svjedočenja forenzičara o ubistvu njegove djevojke Rive Stinkamp, za čije je ubistvo optužen na Valentinovo prošle godine.

Dok je prvi svjedok odbrane, forenzičarka Džani Bota, opisivala višestruke rane od metaka koje je zadobila Stinkamp, 27-ogodišnji paraolimpijski i olimpijski sprinter sjedio je za stolicom s glavom pokrivenom rukama, prenosi Reuters.

Zgrčen zbog jecanja, on je povremeno povraćao u plastičnu kantu, kao što se dešavalo i tokom ranijih ročišta prošlog mjeseca dok su u sudnici iznošeni detalji autopsije i prikazivane slike krvlju uprskanog kupatila.

Pistorijus, koji je dobio nadimak "trkač po oštrici" zbog svojih karbon-fiber proteza koje koristi na takmičenjima, optužen je da je namjerno ubio djevojku, ispaljujući četiri hica iz pištolja kalibra 9 milimetara kroz zatvorena vrata kupatila nakon svađe.

Očekuje se da on tokom dana svjedoči u vlastitu odbranu. On se izjasnio da nije kriv, tvrdeći da je greškom zamjenio 29-ogodišnju manekenku i studentkinju prava za provalnika koji se navodno krio u kupatilu njegove luksuzne kuće u Pretoriji.

Ako bude proglašen krivim za ubistvo, Pistorijus se sučava s kaznom od najmanje 25 godina zatvora.

Tokom svjedočenja, Bota je analizirala rane i uglove pod kojima su meci pogađali djevojku - što je ključni detalj jer je nekoliko svjedoka izjavilo da su čuli vriske žene tokom salve hitaca u ranim jutarnjim satima 14. februara prošle godine.

Bota se složila s državnim patologom Gertom Sajmanom da je prvi metak pogodio Stinkampovu u kuk, izazivajući njen pad, dok ju je posljednji pogodio u glavu i gotovo odmah je ubio.

Suđenje, koje je ušlo u sedamnaesti dan, potresa Južnu Afriku i milione atletskih navijača širom svijeta koji smatraju Pistorijusa simbolom trijumfa nad fizičkim hendikepom.

Njemu su potkoljenice amputirane kao bebi, ali je stekao svjetsku slavu kao "najbrži čovjek bez nogu", osvajajući zlatne medalje na paraolimpijadama u Pekingu i Londonu, i ulazeći u polufinale trke na 400 metara s fizički zdravim sportistima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije