Jet set

Tri godine od smrti Ejmi Vajnhaus

Tri godine od smrti Ejmi Vajnhaus
Tri godine od smrti Ejmi Vajnhaus

Pjevačica čije su riječi uvijek bile direktne i bolno iskrene, i na bini i van nje, žena u vezi s kojom ništa nije moglo biti jednostavno - Ejmi Vajnhaus napustila nas je na današnji dan prije tri godine.

Iako je imala glas koji se rijetko rađa, što se tiče naših prostora, pamtiće je oni koji su 18. juna, upravo kobne 2011. bili na Kalemegdanu u Beogradu. Bio je to posljednji koncert Ejmi Vajnhaus, koji je bio potpuni fijasko, jer je ona bila u vidno alkoholisanom stanju.

Povodom trogodišnjice smrti slavne pjevačice katalonski crtač Havi Fernandez napravio je strip pod nazivom "Ejmi Vajnhaus", koji je za tržište u Srbiji izdao beogradski "Darkvud".

Na pedesetak tabli su ključni momenti iz života Vajnhausove, poput onog kako je otkrila džez i soul, prvih muzičkih koraka i planetarnog uspjeha s debitantskim albumom, ali i iskustva i emocije koji su je vodili putem autodestrukcije.

Sjajna britanska pjevačica preminula ja u 27. godini, a do tada je uspjela da osvoji pet "Grammyja" i srca fanova širom svijeta.

Iza sebe je ostavila zasluge za uticaj na rast popularnosti ženskih izvođača i soul muzike, kao i za preporod britanske muzičke scene.

Njen specifičan stil učinio ju je muzom modnih dizajnera, poput Karla Lagerfelda.

Problemi sa zavisnošću od narkotika i zloupotrebom alkohola, kao i njena sklonost samouništenju su bile redovne teme tabloida od 2007. godine pa do njene smrti.

"Ako me pritjeraju uza zid, premlatiću ih. Ako sami ne možete da riješite probleme, nema vam pomoći", rekla je u jednom intervjuu Vajnhausova, koja nažalost nije uspjela sama da riješi svoje probleme.

Jedno je sigurno, a to je da je svijet nikada neće zaboraviti jer je bila jedan od onih umjetnika koji harizmom svog talenta, pred očima publike, pretvaraju sve ono zbog čega smo slabi i smrtni u nešto što nas može učiniti besmrtnim. A, to je jedino vrijedno sjećanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije