Književnost

Aforizam nepravedno zapostavljen

Aforizam nepravedno zapostavljen
Aforizam nepravedno zapostavljen

BANJALUKA - Knjiga "Poreklo i teorija aforizma", autorke Divne Bijelić, promovisana je u srijedu veče u Vijećnici Kulturnog centra Banski dvor.

Knjiga je objavljena prošle godine, a radi se o prilagođenom magistarskom radu Divne Bijelić u kojem se aforizam posmatra iz naučnog, stručnog i književnog ugla. Pored autorke, o ovoj zanimljivoj knjizi govorili su banjalučki pjesnici i aforističari Miladin Berić i Živko Vujić.

Miladin Berić, pričajući uopšteno o aforizmu, istakao je da teško da postoji ijedan filozof koji nije koristio ovo popularno satirično oružje.

"Sramota je, stoga, da se na fakultetima kod nas aforizam ne izučava kao jedna od književnih vrsta i da prije izlaska knjige Divne Bijelić gotovo da nije ni bilo stručne literature na tu temu", rekao je Berić, naglašavajući da će se u budućnosti teško moći voditi ikakav ozbiljniji razgovor o aforizmu bez pomena knjige "Poreklo i teorija aforizma", a to je već zavidan uspjeh.

Usredsredivši se na takozvani politički aforizam, Vujić je svoje izlaganje podijelio na pogled na aforizam iz ugla aforističara, konstatujući da "političari ne vole aforističare jer neće da pročitaju istinu o sebi" i pogled na aforizam iz ugla Divne Bijelić, citirajući autorku o čijoj je knjizi riječ, "da dobrom političaru ne smeta dobar aforističar, a dobrom aforističaru smeta loš političar".

Divna Bijelić je naglasila da aforizam vodi porijeklo iz medicine i da se u knjizi bavila i naširoko poznatim "Hipokratovim aforizmom", koji ovu književnu formu definiše kao lijek protiv bolesti društva. Bijelićeva se u knjizi bavila dominacijom humornog tona u aforizmu, političkim aforizmom kao fenomenom građanske neposlušnosti, primjerima romanesknog aforizma, itd, istakavši da joj je bila važnija analiza istog od selekcije aforističara koji će biti uvršteni u knjigu. Pored mnogih stanovišta, važno je reći da je u ovoj knjizi promatrana istorija aforizma kao književne forme, što podrazumijeva izučavanje stilskih figura u njemu, te komparaciju aforizma sa srodnim književnim oblicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije