Književnost

Aleksandar Jovanović: Najveći utisak ostavio Orfej u podzemlju

Aleksandar Jovanović: Najveći utisak ostavio Orfej u podzemlju
Aleksandar Jovanović: Najveći utisak ostavio Orfej u podzemlju

Moja književna preporuka je roman mlade književnice iz Beograda Tamare Kučan "Peščani sat".

Tu knjigu sam pročitao prije nekoliko mjeseci i moram da priznam da sam je pročitao tek nakon što sam Tamaru upoznao lično. Priznajem da sam imao predrasude, neobjašnjive, da mi se knjiga vjerovatno neće dopasti, ali jedan susret i nekoliko minuta razgovora ubijedili su me da ova mlada dama, iskreno do kraja, zna o čemu govori, i u svojim romanima o svemu govori glasno, što je rijetkost kod nas.

"Peščani sat" govori o dvije mlade Beograđanke, o elitnoj prostituciji, o svijetu koji na prvu izgleda kao moć, uspjeh, raj, a na kraju to uvijek ili skoro uvijek postane "pakao". Sama Tamara za takav način života kaže: "Društveni glamur, duševna beda."

Što se tiče predstave koju bih preporučio, moram da priznam da nemam baš puno vremena za odlazak u pozorište, što nije opravdanje. Ipak, predstava koja je na mene ostavila utisak je predstava Narodnog pozorišta Republike Srpske "Na dnu kace", autora Pavla Teodorovića u režiji Nikole Pejakovića.

Sam režiser rekao je da je to politički nekorektna, homofobična i bezobrazna predstava, kao i da će je svako ko je pogleda doživjeti na svoj način. Upravo mislim da u tome i jeste poenta.

Ipak, s obzirom na to da sam muzičar, najveći utisak na mene u posljednje vrijeme je ostavila predstava, nešto drugačija, u pitanju je opereta "Orfej u podzemlju" Žaka Ofenbaha, u izvođenju naših muzičara i solista uz dirigenta Branku Radošević-Mitrović.

Smatram da ovi mladi umjetnici, većinom studenti Akademije umjetnosti u Banjaluci, koji su kreativnu energiju i talenat usmjerili kako bi na najbolji način oživjeli ovo djelo na sceni, zaslužuju moralnu i finansijsku podršku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije