Književnost

Andrić: Moramo odbraniti svoju istoriju i jezik

Andrić: Moramo odbraniti svoju istoriju i jezik
Andrić: Moramo odbraniti svoju istoriju i jezik

BEOGRAD - Predsjednik Udruženja književnika Srbije Radomir Andrić ističe da su srpski pisci i pjesnici decenijama branili istinu o karakteru Prvog svjetskog rata i srpskom Kosovu i Metohiji.

Andrić je, u povodu stogodišnjice Velikog rata, u intervjuu Srni naveo da su djela Milana Rakića, Jovana Dučića, Milutina Bojića, Branislava Nušića, Dragoljuba Filipovića, Slobodana Jakovljevića, Vojislava Ilića mlađeg i mnogih drugih na realističan i istinit način odbranila istinu o tom ratu.

"Tu istinu ne mogu oboriti  ambiciozni i profitom vođeni autori savremenih svjetskih bestselera" - ističe on i ukazuje:

"Srbiji i Srbima stalno nameću ultimatume da prihvatimo ono što nije naša krivica. Krivi smo samo što smo rodoljubi i Srbi. Kao što je rekao veliki Ivo Andrić: Istorija  zavisi od toga da li je neko tumači sa pozicije agresora ili ne".

Radomir Andrić podsjeća da je istorijska istina da je plan za početak Velikog rata postojao mnogo prije sarajevskog atentata, a da je pucanj na Franca Ferdinanda samo iskorišten kao izgovor.

Prema njegovim riječima,  sjeme zla koje je tada posijano na prostorima gdje su vijekovim živjeli  Srbi nicalo je ponovo kroz istoriju kao srpska stratišta u Jasenovcu, Kozari i u brojnim jamama.

"Prozivaju nas za nedjela koji oni čine da bi imali opravdanje za sebe", rekao je RAdomir Andrić i naglasio da je to posebno uočljivo na primjeru Kosova i Metohije, koje je kolijevka srpske duhovnosti i identiteta.

"Mi se za Kosmet moramo boriti. Ne može se odustati od kolevke duhovnosti. Nema srpskog pesnikada nije pisao o Kosovu i Metohiji. Naše su tapije srpski grobovi, koji su tamo vekovima", napominje  Andrić.

On posebno ukazuje na značaj borbe za jezik i pismo i navodi da jezik nije fraza nego "naša domovina".

"Naši državnici i  političari moraju više odlučnosti pokazati u odbrani jezika i pisma. Nije ćirilica ugrožena samo u Hrvatskoj. U Beogradu ne možete vidjeti ćirilične natpise na radnjama", kaže Andrić.

Kao način na koji se brani svoje, Andrić je naveo projekat Andrićgrad, čiji je idejni tvorac režiser Emir Kusturica, a gdje je na najbolji način "odbranjen" veliki Ivo Andrić.

"Sigurno da je to dobra ideja. Bilo je raznih pokušaja da se Andrić ospori tako što su mu pripisivali  pripadnost masonima i spočitavali propuste u diplomatiji. To je kao da sečete granu na kojoj sedite", ocjenjuje Radomir Andrić.

On napominje da je Ivo Andrić bio svjestan svojih korijena i da ih nikad nije negirao.

"Tokom našeg susreta ovde u Udruženju književnika, kada sam mu se predstavio kao Andrić, veliki Ivo je rekao: Znate, mi smo potekli iz istog korena samo se jedna grana stabla protegla ovamo prema Srbiji,a ona druga, iz koje sam ja potekao - prema BiH", prisjeća se Radomir  Andrić susreta sa slavnim prezimenjakom.

Kao  način da se nacionalni identitet Srba očuva, a srpski nacionalni korpus ojača Radomir Andrić je naveo poštivanje tradicije:

"Za sve nas Sabor u Guči, koji je ustanovio veliki srpski pesnik  Branko Radičević ne treba biti samo svetkovina trube već potvrda kontinuiteta našeg trajanja na ovim prostorima".

On je posebno privilegovan što je baš njemu pripala čast da 6. avgusta  otvori predstojeći 54 Dragačevski sabor .

"Kao što trebamo da čuvamo jezik, tako treba da sačuvamo taj narodni duh i kulturu. Privilegovan sam što ću baš ja otvoriti Sabor i tako se pridružiti Momi Kaporu, Dobrici Eriću , Emiru Kusturici i ostalim koji su to učinili prije mene", rekao je Andrić za Srnu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije