Književnost

Aslan: Isusa nisu ubili Jevreji, već Rimljani

Aslan: Isusa nisu ubili Jevreji, već Rimljani
Aslan: Isusa nisu ubili Jevreji, već Rimljani

Reza Aslan, američko-iranski autor, univerzitetski profesor i stručnjak za religijska pitanja iz Univerziteta Kalifornija, predstavio je danas u Sarajevu knjigu "Zealot: Život i vrijeme Isusa Nazarećanina", u kojoj pokušava predstaviti Isusa kao historijsku ličnost. Ova knjiga izazvala je oštre polemike u svijetu, a posebno ju je kritikovala Katolička crkva. Ona je provokativna i inspirativna i govori ne samo o Isusu, već i o vremenu u kojem je nastala jedna velika religija.

Reza Aslan u svojoj knjizi tvrdi da Isusa nisu ubili Jevreji, kako to piše u evanđeljima, nego su to učinili Rimljani, koji su ga optužili za veleizdaju.

"On je propovijedao jedan potpuno novi svjetski poredak, u okviru kojeg bi oni koji su bili na dnu društva potpuno zamijenili mjesto s onima koji su bili na vrhu društva. Svijet u kome bi bogati posatali siromašni, a siromašni bi postali bogati. Gdje bi prvi bio posljednji, a posljednji prvi", tvrdi Aslan.

Dodaje da je i on taj novi svijet nazivao Kraljevstvom božjim.

"Ta vizija tog nekog radikalnog poretka je opasna i u krajnjem to kraljevstvo bi bilo privlačno ako ste na dnu, a bilo bi velika prijetnja ako ste na vrhu. Zbog te vizije novog svjetskog poretka je uhapšen, optužen za veleizdaju i pogubljen. To je možda najvažnija stvar koju treba razumjeti, da su ga pogubile rimske vlasti zbog veleizdaje, a ne jevrejske vlasti zbog bogohuljenja. Zbog tumačenja evanđelja da su Isusa ubili Jevreji, događa se već 2.000 godina antisemitizam", tvrdi Aslan.

On u svojoj knjizi tvrdi da Isus nije bijelac, te da on poprima i rasna i etnička i socijalna obilježja i gledišta onako kako njegovi sljedbenici i vjernici to žele. Ističe da se Isus mijenja kako se mijenjaju stavovi i odnosi vjernika, sljedbenika, ali da je historijski Isus o kojem on govori u svojoj knjizi zamrznut u vremenu.

"Moja knjiga je zapravo pokušaj da se kopa kroz slojeve tumačenja legendi, mitova, dogmi telogije koja je nastala oko te ličnosti kroz 2.000 godina i da se dođe do onog Jevrejina iz Galileje od prije 2.000 godina", kaže Aslan.

Boravak ovog pisca u Sarajevu omogućila je Ambasada SAD u BiH, a izdavač njegove knjige za BiH je "Buybook".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije