Književnost

Autor Marvelovih stripova, Sten Li proslavio 92. rođendan

Autor Marvelovih stripova, Sten Li proslavio 92. rođendan
Autor Marvelovih stripova, Sten Li proslavio 92. rođendan

NJUJORK - Legendarni pisac Marvelovih stripova Sten Li u nedjelju je napunio 92 godine.

Rođen kao Stenli Martin Liber 28. decembra 1922. godine u Njujorku, karijeru je započeo sa 17 godina u Timely Comics-u (kasnije Marvel), strip kompanije svog rođaka Martina Gudmana.

Godine 1961, zamoren pričama o čudovištima koje su postale specijalnost Timely Comics-a, Li pokreće novi časopis čiji će junaci biti super-heroji.

Zajedno sa crtačem Džekom Kirbijem, s kojim je već radio na Kapetanu Amerika, stvoriće "Fantastičnu četvorku". Gospodin Fantastičan, Nevidljiva žena, Stvor i Čovjek baklja doživeće ogromnu popularnost.

Od tada će Li stvoriti neke od najznačajnijih junaka u istoriji stripa: Hulk (1962), Spajdermen (1962), Ajron Men (1963), Osvetnici (1963), Iks Men (1963), Derdevil (1964), Tor (1966) i Srebrni Letač (1968).

Suprotno idealističkoj predstavi većine superheroja, njegovi junaci su kompleksne ličnosti, često naprasiti, hvalisavi, tmurni, čak melanholični.

Iako je zagazio u desetu deceniju života, Li ne razmišlja o penziji.

Aktivno je uključen u radu mnogih kompanija, i redovno se pojavljuje na konvencijama stripa širom svijeta.

Učestvuje i u kreiranju novih likova za kompaniju POW! Entertainment, a osnivač je i izvršni direktor strip konvencije Comikaze Expo.

Takođe je osnivač i Fondacije Sten Li koja promoviše različitost, pismenost, kulturu i umjetnost.

Nekoliko anegdota vezanih za Stena Lija:

Koristio je pseudonim Sten Li (koji je u međuvremenu postao njegovo pravo ime) jer je namjeravao da popstane ozbiljan pisac.

"Nadao sam se da ću jednog dana napisati Veliki američki roman i nisam želio da koristim svoje pravo ime za te stripovske tričarije", kazao je jednom prilikom Li.

Na ideju o Spajdermenu došao je jednog dana dok je posmatrao pauka na zidu kancelarije. U početku njegov urednik nije želio ni da čuje o junaku pauku, siguran da takav lik ne može da "prođe" kod publike.

Ajron Mena je stvorio s mišlju da će ga čitaoci mrziti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije