Književnost

Cicović: Uspješan nastup Srpske na sajmu knjiga

BEOGRAD - Nastup Republike Srpske na ovogodišnjem sajmu knjiga u Beogradu bio je uspješan kako za izdavače, tako i za pozitivan politički, kulturološki, sociološki i obični ljudski pogled na Republiku Srpsku, kao zemlju u kojoj se živi, radi i stvara u slobodi i sa elanom - istakao je direktor Predstavništva Srpske u Beogradu Mlađen Cicović.

"Prostor na kojem se predstavljala književnost i nauka Republike Srpske bio je tako dobro komponovan i toliko poželjan da su mnogi drugi izdavači i autori zamolili i, naravno, od nas dobili priliku da predstave svoja djela, tako da je broj promocija bio daleko veći od planiranih - oko osamdeset knjiga", naveo je Cicović.

On je dodao da je ovogodišnje predstavljanje knjiga iz Republike Srpske odgovorilo na sve zahtjeve dobrog predstavljanja, a bila su zastupljena izdanja iz svih dijelova Srpske i iz svih oblasti – književnost, nauka, udžbenici, knjige za djecu...

"Štand `Bašta sljezove boje` plijenio je izgledom toliko da je svaka riječ u njoj izgovorena dobijala i na zvučnosti i na značenju", rekao je Cicović i dodao da će Predstavništvo i ubuduće nastojati da predstavi dobra književna i naučna djela.

Cicović je istakao da je štand Republike Srpske bio prostor na kojem je sloboda izražavanja bila istovremeno i apsolutna i bez i jedne jedine uvrede upućene bilo kome na svijetu - saopšteno je iz Predstavništva Srpske u Beogradu.

"Ta poruka, ljudska i stvaralačka, emitovana je sa štanda Republike Srpske i sa svih ostalih događaja - književnih, naučnih, zabavnih, ali se sa promocije knjige `Fajront u Sarajevu` autora Neleta Karajlića i sa već tradicionalne književne večeri srpskih pjesnika iz Srbije, Srpske, Crne Gore i rasejanja najdalje čula i imala najbolji odjek u javnosti", naveo je Cicović.

Prema njegovim riječima, na promociji Karajlićeve knjige bilo je smijeha do suza, a kanula je i po koja suza u sjećanjima na nekadašnje Sarajevo i sve što je taj grad značio za muzičku scenu ovog dijela svijeta, a posebno za srpski narod koji više nije tamo gdje bi volio da se nalazi.

On je istakao da će biti razmotreni i mogući pravci nastupa Srpske iduće godine na sajmu knjiga ne samo po pitanju izdavača, nego i po pitanju značaja ovakvih nastupa za stvaranja što povoljnije slike o Republici Srpskoj, o njenom odnosu prema kulturi, nacijama, religijama, a posebno njenom odnosu prema građanskim i stvaralačkim slobodama.

Predstavljanjem izdanja Specijalne biblioteke za slijepa i slabovida lica Republike Srpske u Banjaluci i Matične biblioteke za slijepa i slabovida lica u Istočnom Sarajevu pokazan je visok nivo društvene brige o osobama sa posebnim potrebama.

Na štandu Republike Srpske na sajmu knjiga, koji je juče zatvoren  u Beogradu, predstavljena su 33 izdavača, a štand je bio u znaku Branka Ćopića i njegove "Bašte sljezove boje".

Nastup Srpske, koji su pripremili Predstavništvo Srpske u Beogradu zajedno sa Ministarstvom prosvjete i kulture, Narodnom i univerzitetskom bibliotekom Republike Srpske i Udruženjem izdavača, otvorio je ministar prosvjete i kulture Srpske Goran Mutabdžija.

Neposredno uz štand Republike Srpske bio je i štand Udruženja izdavača Republike Srpske, pa su knjige za koje se interesovanje publike pokazalo u toku ili odmah poslije promocije mogle da se kupe u neposrednoj blizini.

Svoja izdanja promovisali su Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske, Univerzitet u Sarajevu i Banjaluci, Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, Udruženje književnika, "Besjeda", "Artprint", Zadužbina "Petar Kočić", Društvo za zaštitu baštine i "Kuća poezije".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije