Književnost

Daša, Bizetić i Branko Kockica članovi UKS

Daša, Bizetić i Branko Kockica članovi UKS
Daša, Bizetić i Branko Kockica članovi UKS

BEOGRAD - Udruženje književnika Srbije (UKS) na posljednjoj sjednici u svoje redove primilo je 24 nova člana, od toga dva poznata muzičara, Borisa Bizetića i Zorana Dašića Dašu.

Javne ličnosti, muzičari, glumci i režiseri, u posljednje vrijeme sve češće odlučuju da se late pera i okušaju i na književnom polju. Nekima uspijeva da zahvaljujući svojim djelima postanu članovi ovog udruženja.

Zoran Dašić Daša, poznati muzičar, osnivač i gitarista grupe "Legende", koji je objavio dvije knjige poezije, kaže da je velika čast naći se u društvu istaknutih književnika.

"Godinama dobijam pohvale na račun svojih pesama, a sada je stigla i potvrda mog dugogodišnjeg rada", rekao je on.

Boris Bizetić, vođa grupe "Rokeri s Moravu" i dugogodišnji televizijski radnik, objavio je pet knjiga poezije, a pisao je kolumne za mnoge novine i časopise. Sve to je doprinijelo da se njegovo ime nađe na listi primljenih u Udruženje. Interesantno je to da je Bizetić pisao muziku i tekstove za oko 40 pop pjevača bivše Jugoslavije. Čak se i veliki Miki Jevremović proslavio pjevajući njegove pjesme.

Član UKS 2011. godine, i to ne po molbi koja je odbijena, nego uz posebne počasti po pozivu, postao je i režiser, glumac i muzičar i autor čuvenih emisija za djecu - Branko Milićević, poznatiji kao Branko Kockica. Milićević je objavio više knjiga za djecu, među kojima su "Pesme mornarice", "Slonovske pesme", "Trubine kerefeke", "Klovn Bane" i "Ledeni dah". Napisao je 43 pozorišna komada, koja su izvedena uglavnom u beogradskom dječjem pozorištu Pozorištance "Puž".

I pokojni Dušan Prelević Prele, muzičar i boem, pjevač kultnog mjuzikla "Kosa", koji je 1969. nakon Amerike prvi put prikazivan u Jugoslaviji i to u beogradskom pozorištu "Atelje 212", mnogo godina kasnije postao je član UKS. Momo Kapor, svojevremeno je za Preleta kazao: "Kada se zaborave njegove tuče, njegove svađe, njegova vređanja, čak i njegova muzika koja će ostati u nekoj od emisija evergrina i vremeplova, ostaje jedna dragocena stvar iza tog čoveka, a to je njegova proza. To je proza tipičnog urbanog beogradskog duha, koja se rodila spontano i stala u dve knjižice 'Voz za jednu bitangu' i 'Kako je umro Baš Čelik'… Ta proza je dovoljna da opravda jedan život."

Osamdesetih godina prošlog vijeka, nakon objavljivanja druge zbirke poezije "Hej, Sloveni", muzičar i frontmen "Riblje čorbe", Bora Đorđević takođe je postao redovni član Udruženja. O njegovom članstvu književnik Ratko Adamović rekao je: "Umesto molbe za učlanjenje, u kafani na salveti Bora je napisao žalbu u vidu jedne pesme", a pjesnik Adam Puslojić dodaje: "Kada je Miodrag Bulatović od članova Komisije odbijen za primanje u Udruženje, tadašnji predsednik Udruženja Ivo Andrić rekao je: 'Dajte da primimo ovog darovitog mladog čoveka, jer ako ga ne primimo danas na vrata, on će sutra ući na dimnjak'. Slična stvar je i sa Borom, koji je nakon negodovanja mnogih članova ipak primljen u Udruženje, ne baš kroz dimnjak kao Bulatović, nego preko kafanskog stolnjaka".

Udruženje književnika Srbije je najstarija i najveća književna organizacija u Srbiji. Osnovano je 1905. godine pod nazivom Društvo književnika Srbije. Prvi predsjednik bio je Simo Matavulj, a sekretar Jovan Skerlić, dok su se među prvim članovima našli Aleksa Šantić i Jovan Dučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije