Književnost

Deset horor remek-djela koja ne treba čitati prije spavanja

Deset horor remek-djela koja ne treba čitati prije spavanja
Deset horor remek-djela koja ne treba čitati prije spavanja

Horor je žanr koji se često nalazi na margini književnosti, a za šta krivicu najviše snose jeftini i plitki filmovi, koji tematizuju ovo polje.

Ukoliko pročitate neka od narednih remek-djela, koja su ujedno zastrašujuća i nezaboravna, shvatićete zašto ovaj pravac ima vatrene obožavaoce.

"Groblje kućnih ljubimaca", Stiven King

Po i Lovkraft bili su prethodnici u umijeću zaplašivanja i buđenju primarnih strahova, a zatim je King preuzeo ulogu majstora horora. Roman o nestašnim reanimiranim ljubimcima i djeci nosi titulu jednog od najstrašnijih ikada.

"Kuća listova", Mark Z. Danijelevski

 Porodica Navidson doseljava se u kuću, koja je malo veća iznutra nego spolja. Iz ove postavke autor stvara priču neopisive jeze. Nema vampira ili čudovišta, već samo užasna kuća, čije se dimenzije čine beskrajnim. Strah od mraka i beskonačnog prostora, blizak strahu od praznine i neizvjesnosti svemirske beskonačnosti, ono je što je zaista zastrašujuće u ovoj priči i što duboko zadire u podsvijest.

"Knjige krvi", Klajv Barker

 King je proglasio Barkera budućnošću horora. "Knjige krvi" uključuju već legendarne priče i novele "Ponoćni voz smrti", "The Forbidden" i "U brdima, gradovi".

"Egzorcista", Vilijam Piter Blati

 Demon Pazuzu zaposjeda mladu Regan Meknil, a silama zla odupiru se sveštenik Karas, opterećen krivicom, i njegov stariji "kolega", otac Lankaster. Filmska adaptacija dobar je podsjetnik na neke od scena koje će zauvijek proganjati vaše snove.

"Ukleta kuća na brdu", Širli Džekson

 U djelu nema scena eksplicitnog masakra. Horor je kontrolisan, a osjećaj strave uvlači se u čitaoca na jeziv i suptilan način. Premisa je poznata, u ukletoj kući se počinju nizati zastrašujući i čudni događaji. Glavnu junakinju Elenor opsjeda duh kuće i prožimajuće zlo koje on nosi. Ovaj izuzetni roman je klasik "proganjanja".

"Hajde da se igramo kod Adamsovih", Mendal V. Džonson

 Grupa djece zarobi bejbisiterku, unajmljenu da ih čuva nekoliko sedmica u izolovanoj kući. Na početku je sve samo igra, pa djeca eksperimentišu dokle mogu ići. Ali, situacija ubrzo postaje sve mračnija i morbidnija. Roman otkriva drugačiju vrstu horora, ne onog natprirodnog, jer nema demona ili zombija, već "samo" stvarni, realni teror, koji zaposjeda svakodnevni život.

"Posljednje skretanje za Bruklin", Hjubert Selbi

 Iako ovo nije horor u klasičnom smislu, ipak je zbog uznemirujućih opisa fizičkog i mentalnog raspada glavnog lika našao mjesto na listi. Kada protagonista izgubi sve vrijednosti, dotiče dno, ali i čitaoce.

"Američki psiho", Bret Iston Elis

 Teško je zaboraviti rečenicu o pištećem zvuku krvi, koja šiklja iz odrubljene glave nove žrtve Patrika Bejtmana. Do tada neviđena i eksperimentalna vitalnost Elisovog pisanja razlikuje njegov roman od bilo kojeg djela prije.

"Krvavi meridijan", Kormak Mekarti

Kada se prepustite magiji i fluidnosti Mekartijevih rečenica, njihova moć jednostavno će vas zarobiti i hipnotisati. U ovom romanu sudija Holden je jedan od negativaca većih od života. Ogroman, ćelav i dijabolično inteligentan, šarmantan je i uvjerljiv agent haosa. U književnosti se niste sreli s ovakvim likom, a sama njegova prisutnost čini ovaj roman jednom od najstrašnijih knjiga svih vremena.

"Antonologija", Pirs Antoni

Priča pod nazivom "On the Uses of Torture" govori o interplanetarnom diplomati, koji prisustvuje užasnom sastanku vanzemaljske rase, čiji sistem podjele na kaste diktira količina mučenja koju neko može podnijeti - što više trpite, to ste ugledniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije