Književnost

Djelima preispituju fenomen vremena

Djelima preispituju fenomen vremena
Djelima preispituju fenomen vremena

BEOGRAD, BANJALUKA - Nagrade "Pečat vremena" za najbolja djela iz oblasti književnosti i nauke objavljena u prošloj godini, uručene su dobitnicima u Zvezdara teatru u utorak, a jedna od nagrađenih knjiga "Istorija dubrovačke književnosti", autorke prof. dr Zlate Bojović, već večeras biće predstavljena u Banjaluci.

Za nauku i društvenu teoriju, pored istoričara književnosti i dugogodišnjeg profesora na Beogradskom univerzitetu Zlate Bojović, nagrađen je još i publicista i teoretičar Slobodan Vuković za knjigu "Etika zapadnih medija", dok su petu nagradu koju dodjeljuje nedjeljnik "Pečat" za književnost primili Nikola Malović i Slavica Garonja. Nagrađeni su Malovićev roman "Jedro nade" i roman Slavice Garonja "Povratak u Arkadiju".

Osnivač nedjeljnika "Pečat" i jedan od utemeljivača nagrade Milorad Vučelić na svečanom uručenju nagrade istakao je da u svom imenu nagrada ponavlja ime i uređivačku poetiku nedjeljnika, kao i to da svojim prezimenom usmjerava ka preispitivanju i sagledavanju sadržaja i fenomena koji su javna i tajna pripovijed i žižna mjesta sadašnjice u kojoj živimo.

Dakle, ova nagrada usmjerava ka otkrivanju duha vremena u kojem pripadamo, a te duhove nesumnjivo je uzburkala knjiga prof. dr Zlate Bojović. Povodom "Istorije dubrovačke književnosti" ranije ove godine neknjiževnim sredstvima oglašavali su se čak i iz Hrvatskog sabora, dok je hrvatska književna javnost upozoravala da se radi o ozbiljnom autoru i da knjigu ne treba gledati kroz prizmu dnevne politike. U Akademiji nauka i umjetnosti Republike Srpske (ANU RS), pored autorke, o ovoj knjizi večeras govoriće prof. dr Branko Letić, prof. dr Mladen Šukalo i doc. dr Mirjana Arežina. Promocija je najavljena za 19 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije