Književnost

Đuri Jakšiću manastirske kapije zatvarali ispred nosa

Đuri Jakšiću manastirske kapije zatvarali ispred nosa
Đuri Jakšiću manastirske kapije zatvarali ispred nosa

JAGODINA - Jedan od najuglednijih prestavnika srpskog romantizma u književnosti i slikarstvu Đura Jakšić, čija je godišnjica rođenja danas, sudeci po zabilješkama hroničara tog i kasnijeg vremena, nije se najbolje proveo tokom svog službovanja u Jagodini, gdje je napisao i "Komadić švajcarskog sira".

Brz na jeziku i "poroku pića odan" kako je kmet Jovanča Cvetanović pisao ministarstvu prosvete, moleći ministra da Đuru "ma gdje premestiti izvoli, čime bi ovdašnje gradanstvo uveliko zadovoljno bilo", morao je, godinu dana nakon tog pisma da napusti Jagodinu, ali se zadržao u njenoj okolini, slikajući, najviše u manastirima kod Jagodine i Ravanici kod Ćuprije.

U Ravanici se i danas čuva njegova slika kneza Lazara, ulje na platnu formata 130 sa 100 santimetara.

Anegdota, objavljena 1934 godine u "Moravskom glasniku" koji se čuva u Istrojskom arhivu za Pomoravlje u Jagodini, a koja je gotovo nepoznata i nema je u brojnim knjigama o Jakšiću, govori da pjesnik u Ravanicu nije uvek bio dobrodoošao.

Kako piše tadašnji urednika "Moravskog glasnika" B.D. Nikolić, on je manastirskom bratstvu priređivao neprijarnosti posebno kada bi bio pijan. Zbog toga se događalo da mu manastirske kapije budu zatvorene ispred nosa.

Jednom, je arhimandrit Ravanice Nikodin vidio da je pjesnik dobro "zagrijjan pićem" i nije mu dozvolio da ude u manastirsku portu. Kako to nije bio prvi put da stariješina manastira bude neljubazan prema njemu, Đura je odlučio da mu se.

"Nije dugo prošlo, a Đura se ponovo pojavio u Ravanici i to trezan", piše  "Moravski glasnik".

Otvorio je manastirsku knjigu i zauzeo važan stav jer je dolazio po nalogu visokih crkvenih vlasti ,, da izvrši vanredan pregled kase i rada arhimandrita ravaničkog".

Jakšić je prilikom jednog odlaska u Beograd uspio da na praznom polutabaku hartije udari pečat visoke  crkvene vlasti, tekst pisma napisao je sam, a izvrnutim rukopisom falsifikovao je potpis jednog činovnika... Osim toga, ništa neobično nije bilo sto je baš  on izabran da ,,izvši vanredni preglde kase,, jer se taj posao povjeravao i učiteljima, objašnjava urednik "Moravskog glasnika", uz napomenu da mu je to ispričao arhimandrit Makarije.

"Čitajuci pismo, arhimadrita poče oblivati hladan znoj. Ali, poznajući Đuru i njegovu slabost, arhimandrit je znao da će se, ako mu ponudi da ostane duže u Ravanici, Đura brzo napiti i da do ,,vanrednog pregleda kase,, neće doći. Đuro, sedi malo, reče mu ljubazno, imam da zavedem još nekoliko novčanih dokumenata pa ćemo posle toga moći da obaimo˝ posao. Đuro prihvati pa su iz arhimandritovih preseli  u druge odaje.

 "Pošto  je bilo vreme ručku, poslužen  je najpre rakijom, zatim izvanredno dobrim ručkom, a potom je, kao to sledi svakom revizoru, Đura poslužen najboljim manastirskim vinom. Arhimandrit je i sam Đuru. Pred mrak kada se Đura dobro napio i zaboravio  zbog čega je došao u Ravanicu, arhimandrit ga izvede iz porte i pokaza  mu put za Ćupriju. Uzalud se Đura opirao što posao nije završio.

Dugo poslije toga Đura nije dolazio u Ravanicu, a kada je sljedeći put došapobjasnio je arhimandritu kako je došlo da baš on, Đura Jakšić bude određen za vanrednog revizora kase manastira Ravanice.

To je, kaže se pisac teksta u "Moravskom glasniku", izgleda izgladilo odnose, pa je Đura poslije toga često dolazio u Ravanicu i tamo se lijepo osjećao".

On je  Jagodinu napustio početkom 1872. godine, ostale su brojne anegdote o njemu, slike, satirične pjesme i pamfletsko satirične priče.

U Jagodini je od  kmeta Cvetanovica dobio udarac štapom po glavi, a i krivično odgovarao za sliku "Ubistvo Karadorđevo", koja mu je oduzeta i bačena na tavan suda, a kasnije njome zatvaran otvor na tavanu.

U Ćupriji jedna gradska osnovna škola nosi ime Đura Jakšić. Jagodinci su mu dali ulicu, a i Klub pisaca u ovom gradu, jedan od najstarijih u Srbiji, nosi ime velikog pjesnika. U jednoj kafani,  u jednom uglu iznad stola, lijevo od ulaznih vrata, stoji ploča koja govori da je na tom mjestu često sejdeo veliki pjesnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije