Književnost

Drugo izdanje Stankovićevog "Montevideo, Bog te video"

Drugo izdanje Stankovićevog "Montevideo, Bog te video"
Drugo izdanje Stankovićevog "Montevideo, Bog te video"

BEOGRAD - Kafe knjižare Delfi SKC danas nije bio dovoljno veliki da primi sve kolege i poštovaoce dela Vladimira Stankovića, sportske novinare, bivše sportiste i ljubitelje knjige, filma i serije "Montevideo, Bog te video!"

O drugom, dopunjenom izdanju knjige sportskog novinara Vladimira Stankovića danas su, pored autora, govorili i nekadašnji fudbaler Dušan Dule Savić i sportski komentator Milojko Pantić.

"Montevideo, Bog te video!", knjiga koja je Draganu Bjelogrliću poslužila kao inspiracija za izuzetno uspešne filmove i seriju zapravo je priča o razvoju fudbala u Srbiji prije Drugog svjetskog rata i odlasku jugoslovenske reprezentacije u kojoj su igrali samo fudbaleri iz Srbije na Svjetsko prvenstvo u Urugvaju.

Pantić se u svom obraćanju osvrnuo na tadašnje legendarne igrače Mošu (Blagoja Marjanovića) i Tirketa (Aleksandra Tirnanića), kazavši da je Stanković u svojoj knjizi oživio i otrgao od zaborava taj nezaobilazni tandem fudbalera.

‘’Ova knjiga je omaž srpskom građanskom društvu 20. veka i nemerljiv doprinos oživljavanju tog srpskog građanskog društva, oslikavajući sve što se u to vreme događalo, i to ne samo u fudbalu’’, rekao je Pantić.

Dule Savić se prisjetio svog djetinjstva kada je na televizoru u mjesnoj zajednici gledao prvenstvo u Čileu 1962. godine, koje ga je podsjetilo na događaje iz Montevidea, i kazao da je "Montevideo", u poplavi "svinjaca, farmi i drugih budalaština", pokazatelj da u Srbiji postoji i neki pismen, pristojan i kulturan svet.

"Vladina knjiga je 'uhvatila' taj veliki entuzijazam u stvaranju nove igre koja će tada okupirati omladinu", rekao je Savić.

Stanković je ispričao kako je saznao za Montevideo - od oca koji se tog prvenstva sjećao jer je bio dečak i na koje je probleme naišao dok je pisao knjigu čije je prvo izdanje izašlo 2010.

Na žalost, rekao je Stanković, tonski ili video zapis iz Montevidea ne postoji i sve što sam koristio bili su novinski tekstovi, prije svega "Politike", a ono "meso" koje mi je nedostajalo našao sam u svojoj mašti kombinujući imaginarne likove sa stvarnim i kroz priče tih izmišljenih likova, od fudbala do politike, pokušao sam da čitaocima približim Beograd i Srbiju 1930-ih.

Stanković je na kraju zahvalio svom prvom uredniku Đuru Zagorcu koji mu je kao 20-godišnjaku pružio šansu da nešto "piskara" i najavio da je sa RTS-om uradio jedan TV film o Milutincu (Milutinu Ivkoviću) u kome će se pojaviti i pravi junaci Montevidea, tako da će publika moći da  vidi kako su izgledali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije