Književnost

Golgote rata iz pera savremenika

Golgote rata iz pera savremenika
Golgote rata iz pera savremenika

BANJALUKA - Povodom godišnjice Sarajevskog atentata u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske (NUB RS) danas je promovisana knjiga Aleksandra - Saše Grandića "Prvi svetski rat u srpskoj prozi 1914 - 1941".

"Saša Grandić je svojim tekstovima pokušao da osvetli autore i jedan period njihovog stvaraštva koji je nepravedno otišao u drugi plan kada je u pitanju istorija i teorija književnosti. Mislim da je na vrlo dobrom putu da velika imena iz naše književnosti osvetli na potpuno drugi način, knjigu je počeo i završio sa Nušićem, što mislim da je jako dobro", rekao je Luka Kecman, dekan Akademije umjetnosti u Banjaluci, koji je na promociji govorio o knjizi.

Pored Branislava Nušića, Grandić se bavio djelima pisaca Dragiše Vasića, Stanislava Krakova, Rastka Petrovića, Branimira Ćosića, Stevana Jakovljevića i Grigorija Božovića, a svi su bili učesnici Prvog svjetskog rata.

"Ova knjiga proizašla je iz nastojanja da se prikažu književni dometi koje je u srpskoj književnosti prve polovine 20. vijeka zauzela tema Prvog svjetskog rata, a danas se na te iste događaje nastoji izvršiti revizija od strane svjetske istoriografije i to posebno one koja dolazi iz reda poraženih zemalja u tom ratu", riječi su Grandića, koji je dodao, ako bude bilo prilike, da će se pozabaviti i poezijom (u promovisanoj knjizi dotaknuo se samo stihova Gavrila Principa i Dušana Vasiljeva), a posebno memoristikom ovog perioda koju su pisali neposredni akteri rata. On je istakao da se u knjizi nije bavio piscima koji su ratovali na strani austrougarske vojske.

Istim povodom i na istom mjestu noć prije otvorena je izložba "Odjeci: evropska štampa o Sarajevskom atentatu i julskoj krizi", prikazan je dokumentarni film "Sarajevo 1914", promovisana knjiga istog naziva autora Vladimira Dedijera i knjiga "Sarajevski atentat" Vojislava Bogićevića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije