Književnost

Haruki Murakami uvrijedio stanovnike grada Nakatonbetsu

Haruki Murakami uvrijedio stanovnike grada Nakatonbetsu
Haruki Murakami uvrijedio stanovnike grada Nakatonbetsu

Savremeni japanski pisac Haruku Murakami je svojom pričom u kojoj spominje grad Nakatonbetsu izazvao negodovanje čelnika tog grada, pošto je napisao da njegovi stanovnici bacaju cigarete kroz prozor automobila.

Uvredljivi pasus pojavio se u njegovoj novoj priči pod naslovom "Drive my car - men without women" koja je objavljena lane u decembru u magazinu "Bungeishunju", prenosi AFP.

On u romanu opisuje izmišljen razgovor između sredovječnog glumca udovca i njegove vozačice od 24 godine koja dolazi iz Nakatonbetsu, planinskog grada na ostrvu Hokaido. Kada ona krene da baca upaljenu cigaretu kroz prozor automobila, glumac pomisli u  sebi "ovo je verovatno nešto što svako u Nakatonbetsu radi".

Povodom ovakve generalizacije, grad Nakatonbetsu traži od izdavača da objasni kako su urednici dozvolili da takav komentar bude objavljen, pošto članovi gradske skupštine ne smatraju da je zabavno da se taj grad spominje u ovom kontekstu i traže od izdavača objašnjenje.

Shuići Takai, predsednik gradske skupštine, podsetio je da stanovnici tog grada u rano proleće samoinicijativno čiste otpatke na putu i da "naporno radimo kako bi sprečili požare pošto je 90 posto našeg grada prekriveno šumom".

On je dodao da žele da znaju zašto je Murakami spomenuo grad koji zaista postoji, a istovremeno izdavačka kuća koja je objavila priču nije željela da daje komentar na ovu temu.

Murakami (65) čija su često nadrealistička djela prevedena na oko 40 jezika svijeta, smatra se jednim od budućih kandidata za Nobelovu nagradu za književnost. Njegova poslednja knjiga "Colorleš Tsukuru Tazaki and His Years of Pilgrimage" bio je najprodavaniji roman u prošlog godini, a izdanje na engleskom jeziku se očekuje tokom ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije