Književnost

Iz kritičke riječi u kritičku prozu

Iz kritičke riječi u kritičku prozu
Iz kritičke riječi u kritičku prozu

BANJALUKA - "Tragedija bez katarze" i "Riječi za sretanje", dvije knjige prof. dr Ranka Popovića, u organizaciji "Prosvjete" u srijedu uveče predstavljene su u punoj Vijećnici Kulturnog centra Banski dvor.

Riječ je o knjigama objavljenim u toku prošle godine dr Ranka Popovića, vanrednog profesora univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu, sačinjene od tekstova pisanih i objavljivanih u uglednim časopisima u posljednjih dvadeset godina.

"Ono što je zajedničko za sve tekstove jeste vještina autora da pronađe autentičan ugao gledanja na problem o kojem govori, te osnova sa koje se otiskuje u književno-kritičko promišljanje, a to je pravoslavna duhovnost", rekla je moderator književne večeri mr Danijela Jelić.

"Popović je teoretski obaviješten tumač, sa jedne strane karakteriše ga izrazita pojmovna preciznost, dok s druge strane nije zatočenik procedure i kod njega kritička riječ uvijek prelazi u sjajnu kritičku prozu", rekao je doc. dr Duško Pevulja, osvrnuvši se na knjigu "Riječi za sretanje".

Pevulja je dodao da u slučaju Popovića važi ona krilatica "njegova riječ prošla je kroz pakao sumnje", da nerado i rijetko piše, ali da to što napiše možemo smatrati vrhom književne kritike ne samo u slučaju srpske književnosti, nego u mnogo širim okvirima.

Sam Ranko Popović je rekao da prilike kao što su promocije knjiga uvijek bivaju pretvorene u niz pohvala od kojih su mnoge pretjerane, te se našalio i rekao da kad uzmemo objektivni kriterijum on, zapravo, piše sa pozicije marginalca. Kazao je još da književnost pamti na specifičan način, da tekstovi recimo o pogromu Srpske Krajine, kakve je pisao, po svojoj prirodi izlaze van okvira struke i da je ta tema u vremenu malih poteza i dnevnih zadataka, nažalost, još neuhvatljiva. Zadatak nad zadacima njega i njegovih kolega, nastavlja Popović, kao i to da uhvate tu temu jeste da se bave istorijom književnosti i da neke druge marginalce kao što su Jeftan Šantić (brat Alekse) ili Risto Proroković otrgnu od zaborava, a takvih je mnogo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije