Književnost

Iza Guge ostaje velika praznina

Iza Guge ostaje velika praznina
Iza Guge ostaje velika praznina

Kao i sve jedinstvene pojave, Predrag - Gugo Lazarević će iza sebe ostaviti jednu prazninu, ali nadamo se da će neko od njegovih učenika baš iz njegovog primjera naučiti mnogo i krenuti njegovim putem, riječi su banjalučkog književnika Ranka Risojevića, kojima na najkraći način opisuje žal za uglednim banjalučkim profesorom, književnikom i počasnim doktorom srpske književnosti Predragom Lazarevićem, koji je preminuo juče, u 85. godini.

Lazarević je rođen 1929. godine u porodici koja je više od 200 godina prisutna u Banjaluci, a muška loza je dolazila u krajišku ljepoticu, uglavnom iz Krajine, iz srpskih sredina.

Gugo, kako su ga zvali, odrastao je u kući u kojoj je imao sve što jedno dijete poželjeti može, uz biblioteku koja je imala od deset do petnaest hiljada knjiga na pet jezika.

Školovao se u Banjaluci i Beogradu, gdje je završio Filozofski fakultet, grupa Jugoslovenska književnost sa svjetskom. Prvo je bio profesor u banjalučkoj Gimnaziji, a zatim u Učiteljskoj školi.

Nakon toga je postao zamjenik upravika Narodnog pozorišta i dramaturg, a potom i upravnik.

Profesor na Pedagoškoj akademiji je bio 23 godine, nakon čega je imenovan za direktora Narodne i univerzitetske biblioteke "Petar Kočić" u Banjaluci. Na Pedagoškoj akademiji predavao je teoriju i istoriju književnosti.

Risojević, koji je sa Gugom drugovao i profesionalno i privatno, napomenuo je da je on obilježio jedan period Banjaluke i dao veliki doprinos razvoju kulture u proteklih pedeset godina na različite načine.

"On je djelovao, ne samo u domenu svoje struke, gdje je bio izuzetan predavač, koji je poznavao i poetiku i poetičke teorije, nego uopšte kao čovjek kulture koji se uvijek i na svakom mjestu zalagao za vrhunsku kulturu", kazao je on.

Dodao je da to zalaganje nije bilo za bilo koju kulturu, ne za folklor, ne za primitivizam, nego za velika djela i u domenu pozorišta, gdje je bio rukovodilac i u domenu predavanja, gdje je mladim naraštajima prenosio jedan divan odnos prema književnosti.

A poznato je da je Gugo jako volio školu. Govorio je da za njega škola nikada nije bila teret, a takav osjećaj je veoma dobro prenosio i na svoje učenike.

"Kad me ljudi pitaju da se setim svojih đačkih dana, ili studentskih, je se zastidim, jer skoro nemam sećanja. Uvek sam bio dobar učenik, pa sam se maltene prošetao kroz školu. Ona za mene nikad nije bila teret", naveo je jednom prilikom čuveni banjalučki profesor.

Samo lijepe uspomene na profesora Lazarevića ima i Nenad Novaković, direktor Narodnog pozorišta RS u Banjaluci, koji je naveo da iza Guge ostaje velika praznina, kao i da je njegov odlazak veliki gubitak za sve kulturne i obrazovne radnike u Banjaluci, ali i cijeloj BiH.

"Imali smo u posljednje vrijeme nekoliko ozbiljnih, dugih razgovora, gdje je profesor Lazarević tako svježe promišljao o sadašnjoj društvenopolitičkoj, kulturnoj i pozorišnoj zbilji, tako da smo mogli svi od njega i u tim godinama u kojima je bio mnoge stvari da naučimo. Uvijek je sugerisao, predlagao i bio tu za bilo kakav savjet", istakao je Novaković.

Dodao je i da se njegova velična ogleda u tome što je do posljednjeg dana radio, stvarao i trudio se da nešto promijeni na polju kulture, kao i da nije pomišljao da će jednog dana silom biologije da ode od nas.

Ljiljana Labović-Marinković, bivša direktorica Muzeja savremene umjetnosti RS, danas je na svom Twitter nalogu napisala: "IN MEMORIAM Preminuo je uvaženi Predrag - Gugo Lazarević... Hvala Vam, profesore... za sve što ste nas naučili... za sve..."

Predrag - Gugo Lazarević je i prvi dobitnik nagrade "Đuro Damjanović" Udruženja književnika RS. Bavio se i prevodilačkim radom, a bio je i član Senata Republike Srpske od 1996. godine. Iza njega će ostati brojna književna djela, a odlukom Vijeća Univerziteta u Banjaluci 2011. godine dodijeljena mu je titula počasnog doktora nauka srpske književnosti.

Dodik uputio telegram saučešća

Milorad Dodik, predsjednik RS, uputio je telegram saučešća porodici istaknutog književnika Predraga - Guge Lazarevića.

"Sa žaljenjem sam primio tužnu vijest o smrti Predraga Lazarevića. Istaknuti srpski književnik, književni teoretičar i kritičar, član Senata Republike Srpske, a nadasve veliki čovjek, Predrag Lazarević, svojim radom i djelom ostavio je neizbrisiv trag u javnosti Republike Srpske", navodi se u telegramu. Telegram saučeća uputila je i Željka Cvijanović, predsjednica Vlade RS.

Djela

Književnik Predrag - Gugo Lazarević objavio je oko dvije stotine disperzivnih tekstova, najviše iz književnosti, ali i istorije umjetnosti i drugih oblasti.

Koautor je knjiga "Rečnik književnih termina", koji je izašao u Beogradu, "Narodno pozorište Bosanske krajine, 1830-1980" i "Čitanka za osnovnu školu i usmjereno obrazovanje - nalazi istraživanja".

Izdvajaju se i djela "Vihori i prkosi Krajine", "Mile Bekut, čovek i pesnik", "Čitanje kao preispitivanje", "Bez prava na ćutanje" i "Satira motivisana rodoljubljem", knjiga o Dušku M. Petroviću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije