Književnost

Izdavaštvo učiniti značajnom privrednom granom

Izdavaštvo učiniti značajnom privrednom granom
Izdavaštvo učiniti značajnom privrednom granom

BANJALUKA - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević izjavio je danas da bi izdavaštvo u Srpskoj trebalo podržati donošenjem propisa kojim bi ta oblast postala jedna od značajnih privrednih grana u kojoj bi mogao da se zaposli određen broj lica, a čime bi se pomogao razvoj društva.

"Izdavaštvo u Srpskoj je u određenoj krizi. Sagledaćemo mogućnost da u narednoj godini podržimo ovu oblast i otkupom knjiga autora koji su već postigli određeni uspjeh", rekao je Malešević novinarima nakon prijema za književnicu Tanju Stupar-Trifunović, čiji je roman "Satovi u majčinoj sobi" ušao u uži izbor za NIN-ovu nagradu za prošlu godinu.

On je dodao da je u fazi pripreme konkurs za projekte iz filmske umjetnosti, za šta je budžetom planirano 100.000 KM, kao i da su u pripremi i konkursi za druge projekte iz ostalih grana kulture, čime će se izvršiti izbor određenih kulturnih aktivnosti koje će Ministarstvo finansirati.

Malešević je rekao da je prijem za Trifunovićevu podrška Ministarstva mladim književnicima.

Trifunovićeva je rekla da je ovakav prijem prilika da se razgovara o knjigama i književnosti, te o kulturi uopšte.

"Dobro je što smo razgovarali o potrebnim sistemskim rješenjima kada je riječ o knjigama i književnosti. Imala sam potrebu da naglasim važnost toga da imamo bolji i zdraviji ambijent za knjigu", navela je Trifunovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije