Književnost

Knjige za najmlađe kojima i odrasli treba da se vrate

Knjige za najmlađe kojima i odrasli treba da se vrate
Knjige za najmlađe kojima i odrasli treba da se vrate

Svjetski dan dječje knjige proslavlja se na današnji dan širom svijeta, još od 1967. godine, a tog datuma je 1805. rođen Hans Kristijan Andersen, danski književnik i proslavljeni pisac za najmlađe.

Ovaj praznik proslavljamo sa ciljem da bude promovisana dječja književnost i čitanje, ali i da se skrene pažnja javnosti na potrebe najmlađih, ali onih starijih čitalaca, jer su neka djela jednako namijenjena i odraslima, ali sa nešto drugačijim porukama. Kada su u pitanju dječji klasici, neke od najljepših knjiga bile su i najtužnije, iako su djeca primjećivala samo srećan završetak. Zbog toga je povratak dječjim klasicima u odraslom dobu potpuno drugačije iskustvo, a ovo su samo tri od neki važnih naslova kojima je potrebno iznova se vraćati ili ih pročitati ako niste imali priliku ranije.

"Male žene", Luiza Mej Alkot

Dječje shvatanje

 Radnja započinje proslavom Nove godine, a upravo takav je i cjelokupni doživljaj, ugodan poput ispijanja toplog čaja u sobi, dok vani bjesni mećava. Četiri sestre, glavni junaci romana, njihova brižna majka, odgovorni otac i komšija prolaze kroz avanture, izazove, iskušenja i na kraju završe živeći srećno do kraja života.

"Odraslo" čitanje

 Davno prije nego što je skovana riječ feminizam, autorka je pokazivala veliko povjerenje u snagu i sposobnost svojih junakinja. One su jednake svim muškarcima sa kojima se susreću, na svim planovima. Roman donosi priče o religiji, imigraciji, smrti te iskazivanje potrebe da nadrastemo dječje projekcije odrastanjem i sazrijevanjem.

"Mali princ", Antoan de Sent-Egziperi

Dječje shvatanje

 U ovom djelu djeca instinktivno prepoznaju dobru avanturu. Osim toga, mali princ dokazuje da su odrasli dosadni, stalno postavljaju glupa pitanja i nikad ne mogu dokučiti šta pokušavate nacrtati.

"Odraslo" čitanje

Tek kada iskusimo brojne aspekte "stvarnog" svijeta, može se uočiti da autor nastoji pokrenuti čitaoca da nikad ne prestane postavljati pitanja iz dječje prespektive. Kao polazna filozofska diskusija o egzistencijalnim pitanjima, "Mali princ" će vas neizbježno učiniti nostalgičnim za danima nevinog djetinjstva.

"Harijet uhoda", Lujza Fichju

Dječje shvatanje

 Djevojčica špijunka, koja uz to ima i najmaštovitiji tavan na svijetu, zapisuje svoje impresije u bilježnicu, a krasi je bujna mašta. Stalno je u neprilikama, ali lakoćom i uz pametne savjete, izvlači se iz njih.

"Odraslo" čitanje

Knjiga američke spisateljice bila je ispred svog vremena. U pažljivijem iščitavanju vidi se da se bavi klasnim pitanjima. Junakinja je iz više srednje klase, dok je njena najbolja prijateljica prisiljena sama voditi porodične finansije i biti odgovorna, iako ima samo 11 godina. Njeni roditelji su odsutni i prepuštena je sama sebi. Spisateljica je Harijet "odvela" kod psihologa, mnogo prije nego je to postalo "trend" i prije nego što se uopše smatralo da treba išta preduzimati kada su u pitanju drugačija djeca, već su se automatski proglašavala "zločestima". U centru priče je i danas aktuelno pitanje privatnosti, jer djeca iz razreda počinju izbjegavati Harijet, nakon što su otkrila njenu tajnu bilježnicu, u kojoj je zapisivala ružne misli o njima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije