Književnost

"Marsovac" Endia Vira, Robinson Kruso budućih vremena

"Marsovac" Endia Vira, Robinson Kruso budućih vremena
"Marsovac" Endia Vira, Robinson Kruso budućih vremena

BEOGRAD - Danijel Defo je 1719 objavio roman "Doživljaji Robinsona Krusoa" a tema koju je obradio o brodolomcu koji mora da nađe načina da preživi do sada je imala bezbroj interpretacija da bi danas Kruso dobio "kolegu" u liku glavnog junaka romana" Marsovac" Endia Vira.

Vir, po profesiji softverski inženjer i opsjednut putovanjima u kosmos odlučio je da koristeći svoja znanja napiše naučno-fantastičnu priču koja bi pokazala kako bi moderni Robinson mogao da preživi na Marsu.

Tom zadatku je posvetio tri godine ali se ispostavilo da nije mogao nađe izdavača koji bi mu roman štampao pa je odlučio da ga besplatno postavi na veb stranicu.

Pokazalo se da je knjiga postala hit na internetu pa je napravio verziju koja se mogla čitati na kindlu ukoliko bi se kupila putem "Amazona" za samo  99 centi.

Za samo tri mjeseca "Marsovac " je preko Amazona prodat u tiražu od 35.000 primeraka i to je bio znak da se i izdavači audio knjiga konačno zainteresuju za ovaj  roman. I u toj zvučnioj formi je nastavio da se prodaje "kao alva" i konačno se početkom ove godine pojavila štampana verzija koja je, za samo nekoliko mjeseci, zahvaljujući "Evro-Đuntiju", stigla i do srpskih čitalaca.

Tokom proteklog ljeta Vir je prodao, za nepoznatu cijenu, autorska prava filmskom studiju "20th Century Fox" koji je već počeo da okuplja ekipu. Režiju je poverio Ridliju Skotu a glavni junak Mark Vitni-Marsovac trebalo bi da bude Met Dejmon. Premijera je zakazana za 25. novembar 2015. godine.

Priča je ispričana u formi dnevnika koji počinji konstatacijom Vitnija "Kako stvari stoje , najeb.. sam. To je moje stručno mišljenje-Najeb...".

Zatim sljedi kratak opis kako je stigao na Mars sa šestočlanom ekipom koja je bila treća misija u okviru projekta "Ares" koji je imao dvije uspjele posjete Marsu, odabranom da bude prva planeta na koju su upućena prva inteplanetarna putovanja.

Kao žrtva izuzetno snažne oluje VItni biva "oduvan" i kada je uspio da se vrati do baze ispostavilo se da su se ostali članovi posade vratili na glavni brod misleći da je poginuo i sada mu preostaje da pokuša da produži što duže može da ostane živ i tako eventualno uspostavi kontakt sa Zemljom i organizuje se spasavanje ili da dočeka sljedeće putovanje koje se organizuje u razmacima od četiri godine.

Viru je pošlo za rukom  da koristeći svoje znanje o savremenoj tehnologiji veoma uvjerljivo dočara kako njegov junak stvara vještačke  uslove za život na Marsu koji nema atmosferu kao Zemlja, nema plodno tlo, nema ničega što mu je potrebno da izdrži četiri godine ali postepeno postiže sve što je zacrtao i to samo na osnovu pronicljivosti i apsolutne rješenosti da se ne preda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije