Književnost

"Mešu" dijele Negrišorac i Vladušić

"Mešu" dijele Negrišorac i Vladušić
"Mešu" dijele Negrišorac i Vladušić

Književnu nagradu "Meša Selimović", koja je danas dodijeljena 26. put, podijelila su dvojica autora: Ivan Negrišorac za "Kamena čtenija" i Slobodan Vladušić za "Mi, izbrisani".

Negrišorcu je nagrada pripala za poetsku zbirku u izdanju novosadskog "Orfeusa", dok je Vladušić dobio ovo priznanje za roman u izdanju beogradske "Lagune", pošto su obje knjige dobile od Velikog žirija po 15 poena.

Ovo je treći put u istoriji nagrade da je dijele dva autora, a prvi put da je jedna knjiga poezije, a druga roman.

Negrišorac je započeo pjesnički život kao jedan od najznačajnijih protagonista neoavangarde. Svijet, viđen kao fragmentarna groteska, prenesen je na papir ludistički i na grafičkom i na semantičkom planu.

Pored poezije, Negrišorac se bavi i književnom teorijom i kritikom. Rijedak je i dragocjen spoj pjesnika i dramskog pisca za kojeg književni kritičari kažu da ide od Jovana Sterije Popovića, preko Đure Jakšića, Laze Kostića, Momčila Nastasijevića, Miloša Crnjanskog, do Ljubomira Simovića.

U zanimljivoj biografiji Slobodana Vladušića, autora romana "Mi, izbrisani", navodi se da je on pisac, a po potrebi i docent na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu na Odsjeku za srpsku književnost.

Piše o svemu i svačemu: od Miloša Crnjanskog i Borislava Pekića, do društvenih mreža, blogova, sporta, pa do sudbine zaposlenih u prodavnici u prizemlju zgrade u kojoj živi.

Jedno od najprestižnijih književnih priznanja našeg regiona, nagradu "Meša Selimović" ustanovili su Dragan Bogutović i Ognjen Lakićević, a danas je dodjeljuje samo kompanija "Novosti".

Ovo je treći put u istoriji nagrade da je dijele dva autora, a prvi put da je jedna knjiga poezije, a druga roman

U ovogodišnjem Velikom žiriju "Večernjih novosti" za knjigu godine učestvovala su 54 istaknuta književna kritičara, teoretičara i književna istoričara.

Oko "Meše" okupljeni su književni znanci koji redovno prate domaću produkciju i koji su godinama privrženi ovom prestižnom priznanju. Pripadaju različitim generacijama, od najmlađe do najstarije i, što je posebno važno, zagovornici su različitih književnih poetika.

Kako propozicije nalažu, njihova saglasnost za učestvovanje u ovogodišnjem izboru dobijena je u decembru prošle godine, a njihova imena objavljena su 4. januara.

"I ovog puta sa zadovoljstvom možemo da konstatujemo da su se svi kritičari - izuzev dvoje koji su iz opravdanih razloga u međuvremenu odustali - pridržavali pravila i roka koji je isticao 31. januara", rekao je Bogutović.

On je podsjetio da je žiriranje za "Mešu" specifično i jedinstveno ne samo u Srbiji, nego i u regionu, ali i na prostorima bivše Jugoslavije.

"Osim impozantnog broja kritičara, izbor najbolje knjige godine obavlja se javno, pred najširom čitalačkom publikom, pa takav, maksimalno demokratski način vrednovanja, ostavlja minimalnu mogućnost eventualnog lobiranja za pojedine autore s ishodom koji bi se mogao predvideti", rekao je Bogutović.

Priznanje

Nagrada "Meša Selimović" se sastoji od plakete - reljefa sa likom Meše Selimovića, povelje i novčanog iznosa, a biće dodijeljena na svečanosti u Narodnom pozorištu u Beogradu 5. marta u podne.

Istovremeno, članovi žirija su i iz različitih sredina i gradova: Beograda, Novog Sada, Niša, Smedereva, Kruševca, Kragujevca, Mladenovca, Banjaluke, Bijeljine, Novog Pazara, Zrenjanina, Sombora, Subotice, Vršca, Jagodine, Kosovske Mitrovice i Mokrina i ove godine su predložili više od 100 knjiga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije