Književnost

Moja preporuka, Milan Vulić: "Tvrđavu" učiti svakog dana

Moja preporuka, Milan Vulić: "Tvrđavu" učiti svakog dana
Moja preporuka, Milan Vulić: "Tvrđavu" učiti svakog dana

Život na ivici između mira i rata, život u nevidljivoj, a osjetnoj mržnji, život među ljudima bez obraza, časti i čovječnosti i borba za sopstveni opstanak u takvom okruženju osnovna je vodilja romana "Tvrđava" Mehmeda - Meše Selimovića.

Sličnost Bosne iz romana, čija je radnja smještena u 17. vijek, sa Bosnom sredinom 20. vijeka u kojoj se radnja realno događa i Bosnom na prelazu iz 20. u 21. vijek, čini ovaj roman ne samo književnim djelom visoke književne vrijednosti, već uputstvom za život u zemlji u kojoj smo rođeni i odlučili da ostanemo.

Svako od nas u svom okruženju može da prepozna Selimovićeve likove. Na svakom koraku srećemo ponekog Osmana Vuka, čovjeka koji obavlja prljave poslove za nekog većeg Šehagu, koji, opet, svojim uticajem drži u šaci nekog većeg od sebe.

A među ljudima od moći i uticaja žive sasvim obični, nepravdom potišteni, ali sopstvenim životima zaokupljeni ljudi poput Ahmeda Šabe i Tijane Bjelotrepić.

Ne mogu da utiču na ono što ih se tiče i ne smije da ih se tiče ono što im utiče na živote, pa čak i kada se usude, ne očekuje ih ništa dobro.

Žive svoju tihu, nenametljivu, pristojnu ljubav i opstaju vijekovima.

Zato je "Tvrđava" djelo koje ne treba jednom pročitati i ostaviti na polici.

"Tvrđava" je roman koji treba svakoga dana učiti i izučavati baš kao kakvu veliku knjigu, kao Bibliju života u zemlji između Save i mora.

Da je živ, ili da se na neki način spusti u Bosnu i pogleda likove koji žive među nama danas, Selimović se ne bi dugo zadržavao. Shvatio bi da nema ništa novo da napiše. Naše su zablude jednake, a naš život nepromjenljiv kroz vijekove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije