Književnost

Moja preporuka, Una Bejtović: "Knjiga o Uni" za dubine duše

Moja preporuka, Una Bejtović: "Knjiga o Uni" za dubine duše
Moja preporuka, Una Bejtović: "Knjiga o Uni" za dubine duše

Knjiga koju bih preporučila čitaocima je "Knjiga o Uni" Faruka Šehića, posebno ako želite da doživite majstorluk lirike kroz prozu, isprepleteno suptilnim emocijama, doživljajima i sjećanjima kroz koje ćete otkriti šta vam se sve sakrilo u dubini duše u proteklih dvadeset godina.

"Knjiga o Uni" mogla bi se okarakterisati kao ispovjedni roman koji se bavi temama prolaznosti i besmrtnosti. Roman počinje hipnotičkim transom glavnog junaka, Mustafe Husara, koji se vraća u prošlost i na taj način traga za identitetom. Njegova ispovijest dijeli se na dvije narativne niti. Prvu cjelinu čini predstava rata, dok je druga posvećena dobu mira i nevinosti stare Jugoslavije. Ta dva svijeta međusobno su suprotstavljena stilski, tematski i konačno ideološki. Važno je naglasiti da je Faruk Šehić, dobitnik nagrade "Meša Selimović" za roman "Knjiga o Uni".

Kada je u pitanju film, moja preporuka je legendarni "Kum 2" - zato što je remek-djelo i zato što volim glumce Al Paćina i Roberta de Nira.

Od pozorišnih predstava preporučila bih  "Životinjsku farmu", u produkciji SARTR-a i režiji Dine Mustafića, jer imamo najbolje glumce i glumice u regiji koji nas suptilno uvuku u predstavu naših života.

Kada je u pitanju muzika, moja preporuka je grupa "Konvoj" i album "Mimosvijet". Nakon dugo vremena "Konvoj" se vratio žešćim i odlučnijim zvukom, sa zrelim tekstovima koji su odraz naše stvarnosti. Sjajna energija!

Grupa "Konvoj" je, inače, osnovana 1988. godine u Sarajevu, kada su osvojili prvu nagradu na tada popularnom festivalu "Nove nade, nove snage". "Mimosvijet" je njihov peti studijski album.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije