Književnost

Moja preporuka, Viktor Lazić: "Mlečni put okeana" kroz pero balerine

Moja preporuka, Viktor Lazić: "Mlečni put okeana" kroz pero balerine
Moja preporuka, Viktor Lazić: "Mlečni put okeana" kroz pero balerine

Preporučujem za čitanje "Mlečni put okeana", knjigu Sonje Lapatanov, poznate srpske balerine rusko-nemačkog porekla, koja je sa "korakom gazele i srcem lavice" proputovala više od 120 zemalja, koja je još u detinjstvu naučila dva svetska jezika i iz tog perioda ponela ljubav prema umetnosti i prema različitom.

"Mlečni put okeana" je njena peta knjiga, u kojoj opisuje putovanje po istinski rajskim indonežanskim ostrvima - magičnom kaišu razbarušenog arhipelaga oko planete zemlje, za čiji se tačan broj ostrva čak i ne zna! Knjiga je nastala na inicijativu ambasadora Indonezije Samuela Samsona, koji je autorki predložio da putopisne reportaže koje je objavljivala u medijima pretoči u knjigu.

"Jedinstvo u različitosti" - ta rečenica je nacionalni simbol Indonezije, u kojoj živi mnogo naroda. Tamo se govori mnogo jezika, živi se i život se posmatra na mnogo različitih načina.

Upravo je to i glavna odlika knjige "Mlečni put okeana" - opisivanje prostranstava toliko različitih i razuđenih, ali ipak bliskih i jedinstvenih. Putopisi su jasni i konkretni, doživljaji jaki i kvalitetno književno obrađeni.

U novijoj srpskoj književnosti nema mnogo kvalitetnih putopisaca, a žena putopisaca još je manje. Zbog toga je ovo književno delo Sonje Lapatanov još značajnije, ujedno i kao važan podsticaj drugima i važan trag o hrabrosti, karakteru i putovanjima jedne balerine u jednom teškom vremenu sledećim generacijama. Vešto pero autorke odvodi nas brzo i lakim, gotovo baletskim korakom u udaljene krajeve planete. Lako je zaboraviti svoje boravište i posetiti Indoneziju sa ovom knjigom u rukama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije