Književnost

Momo Kapor, besmrtni književni fenomen

Momo Kapor, besmrtni književni fenomen
Momo Kapor, besmrtni književni fenomen

Da je jedan od najpoznatijih srpskih književnika Momčilo - Momo Kapor još među živima, danas bismo proslavljali njegov 77. rođendan.

Pisac kultnih knjiga, slikar i novinar Momo Kapor, rođen je 8. aprila u Sarajevu, a svojom neobičnom neposrednošću i lakoćom osvajao je pažnju čitalačke publike, pišući na rubu komentara i svakodnevnih refleksija o stvarnosti naših vremena i njihovih protagonista.

Svojevrsni književni fenomen Mome Kapora prisutan je u domaćoj  književnosti duže od tri decenije.

Kapor je diplomirao slikarstvo 1961. na beogradskoj Akademiji likovnih umjetnosti u klasi profesora Nedeljka Gvozdenovića. Pored velikog broja slika koje je ostavio, objavio je i veliki broj romana i zbirki priča. Autor je i velikog broja dokumentarnih filmova i televizijskih emisija, a po njegovim scenarijima snimljeno je nekoliko dugometražnih filmova.

Neka od njegovih najpoznatijih djela su romani "Provincijalac", "Ada", "Zoe", "Od sedam do tri", "Zelena čoja Montenegra", "Poslednji let za Sarajevo", "Hronika izgubljenog grada", "Beleške jedne Ane", "Hej, nisam ti to pričala".

Iz riječi Mome Kapora isijavaju humor i samozadovoljstvo i kada govori o teškoj bolesti, dok se prisjeća zašto je izbačen iz dvije škole ili opisuje druženje s njujorškim mafijašima. Zahvaljujući očiglednoj mudrosti i talentu, on je neprikosnoveni predstavnik domaće kulturne baštine.

Njegova djela su prevedena na francuski, njemački, poljski, češki, bugarski, mađarski, slovenački i švedski jezik.

Kapor je umro je u Beogradu 3. marta 2010. godine, a iste godine, u novembru, njegova supruga Ljiljana osnovala je Zadužbinu "Momčilo - Momo Kapor" i ustanovila godišnju nagradu iz oblasti književnosti i likovne umjetnosti koja nosi njegovo ime, kao i festival "Momin krug".

Nagrada

Ovogodišnju nagradu "Momo Kapor" dobila je slikarka Mirjana - Mira Maoduš, za cjelokupno umjetničko stvaralaštvo.

Ovo godišnje priznanje se dodjeljuje naizmjenično za doprinose u književnosti i likovnoj umjetnosti, na dan rođenja Mome Kapora, a uručeno joj je danas u svečanoj sali Skupštine Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije