Književnost

Mutabdžija čestitao pjesnikinji Evi Lipskoj

Mutabdžija čestitao pjesnikinji Evi Lipskoj
Mutabdžija čestitao pjesnikinji Evi Lipskoj

BANJALUKA - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija čestitao je poljskoj pjesnikinji Evi Lipskoj za nagradu "Evropski atlas lirike", koju joj je dodijelilo izdavačko preduzeće "Kuća poezije" iz Banjaluke, tenj poručio da Srpska na ovaj način širi spoznaje o kulturnom stvaralaštvu drugih naroda.

"Za nas je veoma važan i prevodilački poduhvat i mi ga podržavamo projektima  podrške kulturi kako bi stimulisali svaki oblik kulturnih veza sa drugim narodima, posebno slovenskim", rekao je Mutabdžija novinarima nakon prijema koji je za poljsku pjesnikinju upriličio u Banjaluci.

On je naglasio da je Lipska jedna od najznačajnih predstavnika savremene poljske poezije, ali i jedan od  kandidata za Nobelovu nagradu.

Dobitnik ovogodišnje nagrade "Evropski atlas lirike" rekla je da je za nju veoma važna ova nagrada i da joj je posebno zadovoljstvo što tu nagradu prima u Banjaluci.

"Živimo u svijetu kulturne industrije, gdje je visoka kultura gurnuta u drugi plan, a dominira niski nivo kulture. Večerašnje uručenje nagrade `Evropski atlas lirike`  jedan je od znakova da još možemo spasiti ono što je najznačajnije u životu jednog naroda", rekla je Lipska.

 Ona je naglasila da je na sastanku sa ministrom Mutabdžijom razgovarano o načinima na kojima bi kulturno stvaralaštvo iz Srpske moglo da bude predstavljeno u Poljskoj.

Književnik i urednik u izdavačkom preduzeću "Kuća poezije" Zdravko Kecman rekao je da se nagrada "Evropski atlas lirike" dodjeljuje s ciljem skretanja pažnje na književno stvaralaštvo kako kod nas tako i u svijetu.

On je naglasio da je sama vijest o dodjeli ove novoustanovljene nagrade bila prenesena u medijima u regionu. 

Nagrada "Evropski atlas lirike" biće uručena pjesnikinji Evi Lipskoj večeras u Kulturnom centru "Banski dvor" u Banjaluci sa početkom u 19.00 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije