Književnost

Najljepši bedemi za vrtloge riječi

Najljepši bedemi za vrtloge riječi
Najljepši bedemi za vrtloge riječi

Da li ste se nekada zapitali kako bi izgledao svijet bez biblioteka? Ove mirne oaze decenijama ili čak vijekovima čuvaju ono najvrednije od čovjeka - riječ.

Prepune novih hitova, ali i dobre stare klasike, one kriju vrtloge izgovorenih zavjeta, bajki, svjedočenja, maštanja, ljubavi, strasti, zločina... One su svjedok tajni našeg uma, ali kao prijatelji za kojima tragamo čitavog života, kriju ono što čak ni sami od sebe nismo uspjeli da sakrijemo.

U slavu upravo tog čvrstog prijateljstva, sazdana su utvrđenja knjige, bedemi na čijim policama stoji njeno veličanstvo, knjiga.

Šuštanje papira ne može da zamijeni ni tablet ni sva tehnika ovog svijeta, upravo zato biblioteke i danas opstaju. Čak i ako niste ljubitelji knjiga, teško da biste mogli da odolite arhitekturi i enterijeru ovih velikih zdanja.

"Bodleian Library": Ova biblioteka pripada Univerzitetu u Oksfordu. Osnovana je 1602. godine, što je čini jednom od najstarijih u Evropi. Ona je dom za više od 11 miliona naslova, uključujući četiri primjerka Velike povelje slobode (Magna carta libertatum), Gutenbergovu Bibliju i Šekspirov "Prvi folio". "Bodleian" je prva kružna biblioteka u Engleskoj, a, ako ne uživo, mogli smo da je vidimo u filmovima "Mladi Šerlok Holms", "Svetac", "Crvena violina" i "Zlatni kompas".

"Yale University Beinecke Rare Book and Manuscript Library: Ovo je najveća zgrada na svijetu u kojoj se čuvaju rijetke knjige i rukopisi. Tu su posebne kolekcije mnogih značajnih pisaca, kao što su Radjard Kipling, D.H. Lorens i Džozef Konrad. Police u centralnom dijelu biblioteke predstavljaju strukture obložene staklom, pa tako štite radove od direktne svjetlosti. Ova biblioteka u Nju Hejvenu u Konektikatu otvorena je za posjete, a u izložbenoj hali nalaze se mnoga rijetka djela, uključujući i original Gutenbergove Biblije (jedan od 48 primjeraka).

"Stockholm Public Library": Ovo je jedan od najznačajnijih objekata u glavnom gradu Švedske. Biblioteka je otvorena 1928. godine, po projektu Gunara Asplunda, jednog od najpoznatijih savremenih švedskih arhitekata. Unutrašnjost glavne zgrade je kružne osnove, pa se tako pruža savršen pogled na police širom biblioteke. U ovoj impresivnoj biblioteci u Stokholmu nalazi se više od dva miliona knjiga i još 2,4 miliona ostalih primjeraka iz svijeta medija.

"Abbey Library of Saint Gall": Riječ je o najstarijoj biblioteci u Švajcarskoj sa 160.000 naslova. Osnovao je 719. godine sveti Otmar. Ujedinjene nacije za nauku, prosvjetu i kulturu imenovale su je 1983. godine za biblioteku koja predstavlja dio Svjetske kulturne baštine. Mnogim rijetkim rukopisima koji se nalaze u okviru ove manastirske biblioteke u Sent Galenu može se pristupiti preko interneta, a otvorena je i za javnost.

"Library of the Benedictine Monastery": Za razliku od prethodne, koja je najstarija manastirska biblioteka na svijetu, ova u Admontu u Austriji je, pak, najveća. Sadrži više od 70.000 naslova, uključujući i 1.400 rukopisa, od kojih su neki poklon osnivača manastira, arhiepiskopa Gebharda. Tavanica se sastoji od sedam kupola ukrašenih raskošnim freskama koje prikazuju napredovanje ljudskog znanja.

"Salt Lake City Public Library": Javna biblioteka u Solt Lejk Sitiju u Juti predstavlja jedinstvenu građevinu izgrađenu 2003. godine. Ovo remek-djelo arhitekture ima zakrivljeni stakleni zid površine 1.800 kvadratnih metara, koji se diže u visinu i omogućava prirodno osvjetljenje, što je i bio cilj arhitekte. Biblioteka posjeduje više od 500.000 knjiga.

"Chateau de Chantilly Library": Još jedna biblioteka koja posjeduje Gutenbergovu Bibliju jeste biblioteka zamka Šantiji u Francuskoj. Na njenim policama je 1.300 rukopisa i 12.500 štampanih djela, uključujući i ovu čuvenu Bibliju, kao i oko 200 srednjovjekovnih rukopisa.

"Library of Alexandria": U antičko vrijeme biblioteka u Aleksandriji je bila najveća biblioteka i predstavljala je jedno od sedam svjetskih čuda. Ova nova biblioteka je svojevrsni spomenik toj staroj i pokušaj obnove iste. Završena je 2002. godine, a u izgradnju je uloženo 220 miliona dolara. Predstavlja glavni kulturni centar, sadrži planetarijum, laboratoriju za restauraciju rukopisa, umjetničke galerije i izložbeni prostor, muzeje, konferencijske sale, biblioteke za djecu, mlade i slijepe. U njenom fundusu je 550.000 knjiga, ali postoji još neiskorištenog prostora koji može da primi i više od osam miliona primjeraka.

"José Vasconcelos Library": Ova fenomenalna zgrada u Meksiko Sitiju je "jedna od najnaprednijih konstrukcija 21. vijeka", kako ju je nazvao Vinsent Foks, nekadašnji predsjednik Meksika. Izgradnja je koštala skoro 100 miliona dolara i to je bilo najveće ulaganje u infrastrukturu u to vrijeme. Police su impresivne, dopunjene sa nekoliko izvanrednih skulptura, uključujući i jednu umjetnika Gabrijela Oroskoa, koja predstavlja oslikan originalni skelet kita.

"State Library of Victoria": Ova državna biblioteka u Melburnu u Australiji osnovana je 1854. godine, a sada ima više od 1,5 miliona knjiga. Posjeduje posebne kolekcije iz oblasti šaha, umjetnosti, dnevnike osnivača Melburna, kao i folije kapetana Džejmsa Kuka. Centralni dio biblioteke predstavlja čitaonica "La Trombe", a na visokom osmougaonom prostoru ima mjesta za više od milion knjiga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije