Književnost

Nedovoljno razvijena svijest o osiguranju

Nedovoljno razvijena svijest o osiguranju
Nedovoljno razvijena svijest o osiguranju

BANJALUKA - Promocija knjige "Osiguranje, ekonomsko-pravni principi" tri autora, prof. dr Borisa Marovića, prof. dr Zorana Kalinića i doc. dr Vladimira Njegomira, održana je danas na Nezavisnom univerzitetu u Banjaluci u čijem je izdanju i štampana ova knjiga.

"'Osiguranje, ekonomsko-pravni principi' je jedna savremena, dobro opremljena i uređena knjiga, koja ima osnovne postulate da studentima i svima ostalima koji imaju interes za osiguranje pruži jedno sveobuhvatno znanje iz osnova osiguranja", rekao je jedan od autora knjige prof. dr Boris Marović, naglašavajući da ekonomisti uvijek ističu da je osiguranje po definiciji ekonomska kategorija, dok pravnici tvrde da je pravna. Tako da je, što se tiče ove knjige, nastavlja Marović, profesor Kalinić kao pravnik dao aspekte pravnih principa u osiguranju, dok su profesor Njegomir i on dali ekonomske.

"Put ka evropskoj zajednici su pravne regulative koje su definisale status osiguranja na najsavremenijim mogućim modelima", dodao je Marović, koji smatra da narod kod nas i u regionu nema dovoljno razvijenu svijest o osiguranju i da je to, nažalost, i dalje privilegija bogatih, dok u razvijenijim zemljama do 80 odsto ljudi osigurava imovinu.

Prof. dr Zoran Kalinić istakao je da je njegov rad na knjizi bio granična spona između iskustva profesora Marovića i mladalačkog zanosa docenta Njegomira. Pored dvojice autora, na promociji je učestvovao i rektor Nezavisnog univerziteta, prof. dr Žarko Pavić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije