Književnost

Neprekidan izazov tumačima književnosti

Neprekidan izazov tumačima književnosti
Neprekidan izazov tumačima književnosti

Svetlana Velmar-Janković otišla je iz srpske književnosti, navršilo se godinu dana, ali njene knjige izgleda tu zauvek ostaju - povodom prve godišnjice smrti srpske književnice i akademika za "Nezavisne novine" rekao je književnik i univerzitetski profesor Mihajlo Pantić.

Pantić je istakao da je nakon tih godinu dana interes za njeno pisanje, memoare, memoarsku prozu, istoriografsku prozu o Beogradu i dalje u žiži interesovanja čitalačke publike i tematskih brojeva časopisa, te da Velmar-Jankovićeva predstavlja neprekidan izazov tumačima književnosti.

"Evo upravo u rukama držim najnovije glasilo, odnosno najnoviji broj srpskog književnog magazina koji objavljuje Srpsko književno društvo gde je ceo jedan temat posvećen radovima Svetlane Velmar-Janković", kazuje Mihajlo Pantić naglašavajući da se, kako stoje stvari, ova književnica upisala u veoma rijedak i probran red naših najznačajnijih spisateljica i uopšte pripovjedača i romansijera druge polovine 20. vijeka.

Za njeno kapitalno djelo Pantić smatra sagu o sumraku srpske građanske klase, dakle onog društvenog sloja iz kojeg je i ona sama ponikla, a riječ je o romanu "Lagum". Podsjećamo, Svetlana je kćerka Vladimira Velmar-Jankovića, srpskog pisca i člana Nedićeve vlade narodnog spasa u Drugom svjetskom ratu.

"'Lagum' je objavljen negde osamdesetih godina i do sada je doživeo veliki broj izdanja i prevoda i ja mislim da je on nekako fokusna tačka njenog ukupnog proznog rada, s tim što se, naravno, tu nadovezuje i nekoliko romana iz istorije srpskog građanskog društva", govori Pantić misleći na opus počevši od romana "Bezdno" gdje je opisana sudbina Mihaila Obrenovića, prvog evropskog-srpskog vladara, zaključno sa romanom "Nigdina", gdje se opisuju događaji u kojima je autorka bila savremenik, a to je bombardovanje Srbije 1999. godine.

Svetlana Velmar-Janković preminula je 9. aprila 2014. u rodnom Beogradu u 82. godini života. Bila je dobitnica "Ninove" nagrade, te nagrada "Ivo Andrić" i "Isidora Sekulić". Sahranjena je u porodičnoj grobnici na Novom groblju u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije