Književnost

Nova saznanja o romanu "Prohujalo sa vihorom"

Nova saznanja o romanu "Prohujalo sa vihorom"
Nova saznanja o romanu "Prohujalo sa vihorom"

BOSTON - Nije tačno da je Margaret Mičel bilo baš briga da li će Skarlet O'Hara i Ret Batler, njeni junaci iz romana "Prohujalo sa vihorom", ikada ponovo biti zajedno - ona to jednostavno nije znala, ako je suditi po pismima koje je poznata američka spisateljica slala obožavaocima i koja će se ove sedmice naći na aukciji.

"Oko završetka knjige i toga da li će se Ret vratiti ženi - pa uhvatili ste me nepsremnu", napisala je Mičelova pet mjeseci pošto je njen bestseler objavljen 1936. "Vidite, zaista ne znam. Iskreno nikada nisam promislila šta će se desiti sa likovima poslije završetka knjige".

"Pitate me da li sam ovo planirala kada sam počela knjigu", dodala je ona. "Da, imala sam svaki detalj u glavi prije nego što sam napisala riječ".

Pisma na jednoj strani pisana od novembra 1936. do avgusta 1938. pružaju uvid u kreativni proces koji je rezultirao jednim od najpoznatijih američkih romana i ubrzo i holivudskih hitom, piše AFP.

Aukcijska kuća RR Okšns ponudila je pisma na svojoj onlajn aukciji holivudske memorabilije koja se završava u četvrtak. Juče je za pisma bilo ponuđeno preko 3.300 dolara.

Lot uključuje i informativnu brošuru o Mičelovoj i njenom romanu, sa njenim potpisom na naslovnoj strani i spomenar koji je sastavio jedan poštovalac.

Bivša novinarka Mičel bila je u svojim 20-tim kada je počela da piše epsku priču o Građanskom ratu za koju je dobila Pulicerovu nagradu i Nagradu za najbolju nacionalnu knjigu.

Preminula je 1949. u saobraćajnoj nesreći u Atlanti. Imala je 48 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije