Književnost

Novinari upleteni u svjetsku zavjeru

Novinari upleteni u svjetsku zavjeru
Novinari upleteni u svjetsku zavjeru

Nakon što je za sva vremena obogatio holivudsku kinematografiju, poznati filmski režiser Dejvid Kronenberg odlučio je objaviti svoj prvi roman i to u 71. godini života.

Djelo pod nazivom "Consumed" uskoro će se pojaviti u izdanju kuće "Scribner", a na 320 stranica prati misteriozne avanture dvoje novinara, koji istražuju smrt francuskog filozofa.

U svojoj dugotrajnoj filmskoj karijeri kanadski režiser snimio je brojna ostvarenja bazirana na književnim djelima, između ostalih, slavnog Stivena Kinga, Dona Delila, Vilijema Barousa i Dž.G. Balarda, a i sam je napisao solidan broj scenarija, ali nikada i pravi roman.

Sve to je promijenjeno prošle godine, kada je Kronenberg dovršio svoj prvenac "Consumed", koji bi u nekoliko narednih mjeseci trebalo da se pojavi na angloameričkom književnom tržištu, a zatim i u ostatku svijeta.

"Consumed" govori o Naomi Zeberg i Nejtanu Mathu, koji kao novinari istražuju smrt filozofa, te tako nabasaju na veliku zavjeru svjetskih razmjera, a Kronenberg nije propustio da se usput pozabavi i muško-ženskim odnosima, uticajem medija na društvo, ali i svim onim što nam donose sredstva savremene komunikacije i moderna tehnologija.

Moderni i opsjednuti snimanjem, Naomi i Nejtan napreduju na polju žute štampe u vremenu socijalnih mreža. Oni su istovremeno ljubavnici i konkurenti, novinari-slobodnjaci u potrazi za senzacijama i izopačenošću, srećući se jedino u hotelskim sobama raznih aerodroma ili samo preko interneta.

Zaplet Kronenbergovog romana oni koji su imali priliku da ga pročitaju opisali su kao "sanjalački", a sama radnja je razbacana širom svijeta te se tako priča "seli" od Filmskog festivala u Kanu, preko Budimpešte i Toronta pa sve do Azije, preciznije, Sjeverne Koreje.

U "Consumedu" neće nedostajati ni nešto slobodnijih scena, s obzirom na to da novinarka Naomi istražuje seksualne živote francuskih marksista, bračnog para Selestin i Aristida Arustegija, koji su zagovarali i praktikovali slobodnu fizičku ljubav. Sve se završava tako što na kraju Aristida policija optužuje da je ubio, a zatim i pojeo Selestin.

Kronenberg je inače poznat kao majstor horora, koji se naročito bave odnosom prema ljudskom tijelu pa tako slične teme obrađuje i roman "Consumed".

Osim što ove godine objavljuje svoj prvi roman, slavni režiser će na Filmskom festivalu u Kanu predstaviti i svoj novi film "Maps To The Stars", koji se bavi mračnom stranom Holivuda.

Za one koji preferiraju vizuelizaciju, Kronenberg je za "Consumed" snimio i odgovarajući, ali i uznemirujući foršpan, koji se sada može naći na internetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije