Književnost

Nušić živi širom svijeta

Nušić živi širom svijeta
Nušić živi širom svijeta

"Gospođa ministarka", "Ožalošćena porodica" i "Narodni poslanik" samo su neka od djela najvećeg srpskog komediografa Branislava Nušića, koja su i danas rado gledana na daskama koje život znače ili u filmskoj verziji, 77 godina nakon smrti ovog vizionara.

Nikolina Jelisavac, glumica Narodnog pozorišta RS, koja je igrala u nekoliko Nušićevih komada, ističe da su njegova djela uvijek inspirativna za glumca.

"Njegova djela su uvijek aktuelna i imaju sponu sa našim vremenom i sigurno će je imati i u budućnosti. To je jedan od pisaca koji je bezvremen, savremen", dodala je ona.

Koliko i danas njegovo djelo živi govori činjenica da komadi Branislava Nušića oživljavaju u pozorištima širom svijeta. Primjer za to je i Državno akademsko dramsko pozorište u Azerbejdžanu, gdje je u subotu naveče pred publikom u Bakuu izvedena nova postavka Nušićeve "Gospođe ministarke". Inače, taj komad se izvodi već 14. sezonu u Bakuu, uz veliko interesovanje publike.

To i ne čudi s obzirom na to da su djela tog vrhunskog komediografa, koji je u svojim djelima oslikao sve mane društva u kojem je živio, lako primjenjive i na druga podneblja, koja se manje ili više suočavaju sa podjednakim tekovinama i problemima.

Nušić je preminuo na današnji dan 1938, a tog dana fasada zgrade beogradskog Narodnog pozorišta bila je uvijena u crno platno.

Rođen je 8. oktobra 1864. godine u Beogradu kao Alkibijad Nuša, u cincarskoj porodici Đorđa i Ljubice Nuša.

Njegov otac je bio ugledni trgovac žitom, ali je ubrzo poslije Nušićevog rođenja izgubio bogatstvo. Porodica se preselila u Smederevo, gdje je Nušić proveo djetinjstvo i pohađao osnovnu školu i prve dvije godine Gimnazije. Tada sele u Beograd, gdje je maturirao. Nakon završene srednje škole studirao je pravo i diplomirao na Pravnom fakultetu u Beogradu.

Sa navršenih 18 godina je promijenio ime i prezime u Branislav Nušić. Prvu komediju "Narodni poslanik" napisao je 1883, kao devetnaestogodišnjak, a ona je prvi put igrana desetak godina kasnije. Još teže se probijalo "Sumnjivo lice": na prvo izvođenje te komedije se čekalo 25 godina. Napisao je oko 100 dramskih djela, uglavnom komedija, a najpoznatije su "Ožalošćena porodica", "Gospođa ministarka", "Svet", "Narodni poslanik" i "Sumnjivo lice". Bio je na čelu mnogih pozorišnih kuća - u Beogradu, Novom Sadu, Skoplju i Sarajevu.

Iza rešetaka

Iako je učestvovao u srpsko-bugarskom ratu 1885, u pjesmi "Dva raba" je, kako su ocijenili cenzura i sud, ismijao kralja Milana pa je zaradio dvije godine robije.

Poslije toga je, ipak, dobio državnu službu u konzularnom predstavništvu u Bitolju, a potom u Prištini. Iz prištinskog iskustva nastala su potresna "Pisma konzula".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije