Književnost

"Pečat" Dejanu Gutalju i Dragani Kragulj

"Pečat" Dejanu Gutalju i Dragani Kragulj
"Pečat" Dejanu Gutalju i Dragani Kragulj

SREMSKI KARLOVCI - "Pečat varoši sremskokarlovačke", ugledna nagrada kulturne institucije "Brankovo kolo", ravnopravno je pripala pjesnicima iz Republike Srpske Dejanu Gutalju i Dragani Kragulj, odlučio je žiri na današnjoj sjednici.

Gutalju je "Pečat" za prošlu godinu pripao za knjigu izabranih pjesama "Tamno pseto samoće", a Dragani Kragulj za knjigu izabranih i novih pjesama "Kradljivica sna".

Knjigu "Tamno pseto samoće" objavila je Narodna biblioteka sa Pala, dok je "Kradljivica sna" izdanje Muzeja Kozare iz Prijedora.

Nagrada "Pečat varoši sremskokarlovačke" svečano će laureatima biti uručena u okviru proslave 191. godine od rođenja Branka Radičevića na "Proljetnim Brankovim danima 2015".

Manifestacija "Proljetni dani" biće održana u Novom Sadu, Sremskim Karlovcima i Beogradu od 15. do 28. marta.

"Pečat varoši sremskokarlovačke" dodjeljuje se za najbolju pjesničku knjigu na srpskom jeziku. U konkurenci za nagradu bilo je 300 naslova koji su prošle godine objavljeni na srpskom govornom području.

U najužem izboru za ovu nagradu našle su se i knjige Petra Pajića, Gojka Đoga, Radmile Lazić, Željka Grujića, Zlate Kocić, Baje Lukovića, Milene Marković i Nikole Živanovića. 

Žiri "Brankovog kola" u sastavu Krstivoje Ilić, Jelena Aleksić i Nenad Grujičić odluku o dodjeli "Pečata" Gutalju i Kraguljevoj donio je jednoglasno. 

U obrazloženju žirija navodi se da je nova knjiga izabranih pjesama "Tamno pseto samoće", uz predgovor Željka Grujića i pogovor Ranka Popovića, predstavila Gutalja kao velikog srpskog pjesnika.

"Knjiga, koju je decentno priredio Grujić, napisavši sadržajan i nadahnut predgovor /celu novu knjigu/, a uz sveden i precizan pogovor Popovića, prikazuje Dejana Gutalja kao velikog srpskog pesnika. Lovor `Pečata varoši sremskokarlovačke` ide na čelo poete koji, naspram prolaznog pepela čudovišnih amblema našeg književnog vašarišta, ostavlja dubok, samosvojan i neprikosnoven trag na mapi srpskoga pesničkog jezika", naveo je žiri.

Za Draganu Kragulj istaknuto je da je njena najnovija knjiga "Kradljivica sna" pokazala svu ljepotu urođenog pjesničkog talenta umnoženog kultivisanom sviješću o poeziji i samom činu pjevanja.

"Kraguljeva je, takođe, raspadom jedinstvenog kulturnog prostora, opervaženog novim granicama malenih država na Balkanu, kao istinska pesnička vrednost, ostala zaturena u zapećku kulturnih zbivanja. Neosvetljena čak i od lokalne književne birokratije, izvan centara agilne pesničke scene na srpskom jezičkom prostoru, Dragana Kragulj je paradigma vrsnog autora, koja traži novo svetlo razumevanja i vrednovanja", obrazložio je žiri.

"Pečat varoši sremskokarlovačke" dodjeljuje se već 48 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije