Književnost

Ponosan na intervju sa suprugom Petra Kočića

Ponosan na intervju sa suprugom Petra Kočića
Ponosan na intervju sa suprugom Petra Kočića

SARAJEVO - Hronologija jedne značajne televizijske karijere od početnika na televiziji koja nastaje do rasnog dokumentariste koji živi sa svojim junacima i urednika koji je vodio najznačajnije projekte televizija Sarajevo i Titograd, sažetak je knjige "Na sceni iza ekrana" autora Pere Radovića.

Ovo Radovićevo djelo promovisano je danas u "Mediacentru" u Sarajevu, a tim povodom autor je u razgovoru za "Nezavisne" otkrio neke od najzanimljivijih detalja iz dugogodišnje karijere koju je proveo na televiziji. 

Pričajući o umjetničkim velikanima koje je susretao, između ostalih o Maku Dizdaru, Skenderu Kulenoviću, Ivi Andriću, Vladi Miloševiću, ovaj dugogodišnji novinar posebno ističe intervju koji je radio sa suprugom i kćerkom Petra Kočića.

"To je meni lično jedna od najznačajnijih stvari koje sam napravio. To je, zapravo, i najekskluzivniji materijal koji sam u svom radnom vijeku napravio. Kada su mi jednom prilikom na 'Kočićevim susretima' na Zmijanju rekli da je pozvana Kočićeva supruga, ja sam pomislio da se Krajišnici šegače sa mnom", prisjeća se Radović.

No, dodaje, kada je shvatio da je ona zaista tu, susreo se s njom i predložio joj da snime intervju, što ona na početku nije željela. Kasnije je, zahvaljujući argumentima koje je upotrijebio, ipak pristala.

"Pričali smo o nekim stvarima vezanim za Kočića, a ona mi je, između ostalog, pričala o posjeti Petru u zatvoru. Tada mi je otkrila da je, pošto je on mogao lakše bez hljeba nego bez duvana, koji se nije mogao unijeti u zatvor, ona u šavove suknje ušivala duvan i tako mu nosila. Prvo što bi je on pitao bilo je da li ima duvana i onda bi ona počela odšivati šavove", kazao je Radović.

Govoreći o knjizi, Radović je pojasnio da je to zapravo biografija jedne profesije, bez namjere da bude edukativno štivo.

"Mada iz mog iskustva mladi novinari mogu preuzeti neke stvari koje mogu da budu zanimljive za ljude koji se bave televizijom", rekao je on.

Knjiga "Na sceni iza ekrana" govori i o tome šta sve prethodi u pripremi, realizaciji, dakle prije nego što gledaoci gotov materijal vide na ekranu.

Pero Radović je sav svoj profesionalni vijek proveo kao televizijski novinar, reporter, dokumentarista i urednik. Radio je na Televiziji Sarajevo u pionirskim godinama ovog medija, a potom na Televiziji Titograd kao direktor te kao autor zapaženih dokumentarnih emisija.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije