Književnost

Preminuo književnik Krešimir Šego

Preminuo književnik Krešimir Šego
Preminuo književnik Krešimir Šego

MEĐUGORJE - Nakon kraće i teške bolesti noćas je 65. godini, u svome domu u Međugorju, preminuo istaknuti hrvatski i bosanskohercegovački književnik Krešimir Šego.

 Šego je rođen 11. februara 1950. u Međugorju. Osnovnu školu završio je u Međugorju i Čitluku, a srednju u Čapljini. Diplomirao je sociologiju na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. Radio je kao novinar u Sarajevu, te kao profesor u gimnaziji u Čitluku. Zadnjih petnaestak godina je djelovao kao slobodni - istaknuti umjetnik.

 Bio je glavni i odgovorni urednik književnog časopisa Most, te časopisa Glasnik mira - Međugorje. Pokrenuo je i uređivao dva časopisa za djecu i to Školarac i Cvitak, čiji je bio glavni urednik sve do smrt. Bio je član Društva hrvatskih književnika.

 Objavio je brojne zbirke pjesama, knjige za djecu, slikovnice, eseje, te knjige međugorske tematike.

Izabrane pjesme objavljene su mu na njemačkome i poljskome jeziku, a zbirka pjesama "Vrijeme milosti" na engleskome, francuskome, poljskome, talijanskome, češkome, flamanskome i njemačkome jeziku.

Pokop Krešimira Šege bit će sutra, 10. decembra, na groblju Kovačica. Sprovod polazi ispred porodične kuće u 13:30 sati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije