Književnost

Priznanje nepravedno skrajnutim pjesnicima

Priznanje nepravedno skrajnutim pjesnicima
Priznanje nepravedno skrajnutim pjesnicima

BANJALUKA - Ugledna nagrada Brankovog kola "Pečat varoši sremskokarlovačke" za najbolju pjesničku knjigu na srpskom jeziku objavljenu u 2014. godini ravnopravno je pripala Dejanu Gutalju za djelo "Tamno pseto samoće", u izdanju Narodne biblioteke Pale, i Dragani Kragulj za djelo "Kradljivica sna" u izdanju Muzeja Kozare iz Prijedora.

Odluka žirija Brankovog kola koji su činili Kristivoje Ilić, Jelena Aleksić i Nenad Grujičić bila je jednoglasna, a ovo je prvi put da su oba laureata ove nagrade iz Republike Srpske.

"Ovo nije iznenada. Prošle godine izašla je knjiga koja sadrži izabrane pjesme i iz mojih predratnih knjiga, do kojih gotovo da ni ja više ne mogu doći. Zadovoljan sam i posebno mi je drago što je nagrada stigla upravo iz Sremskih Karlovaca, koji su rasadnik srpskih intelektualaca od Branka Radičevića pa naovamo", prvi su utisci laureata Dejana Gutalja.

Ponosna i srećna zbog priznanja je i Kraguljeva.

"Prvi utisci povodom 'Pečata varoši sremskokarlovačke' jesu da sam zatečena, iznenađena, počastvovana", kazala je ona.

Istakla je da je "zaista čast biti jedan od dobitnika ove nagrade i naći se na spisku značajnih imena srpskog pjesništva".

"Dejan Gutalj pesnik je originalnog stilsko-jezičkog karaktera, sticajem volšebnih okolnosti, na ukupnom srpskom jezičkom prostoru, nalazi se izvan fokusa interesovanja institucionalnih mehanizama naše kulture i književne kritike. Istopljenih ikarovskih krila, i kultura i kritika, bez snage da prelete veštačku granicu u istom jeziku, nemaju snagu i značaj kao u vreme kada je Gutalj objavio svoju prvu knjigu. Sada je pesnik u prednosti, u znaku one lekovite sentence - da poezija sudi kritici", piše u saopštenju žirija povodom nagrade, gdje se još navodi da Gutalj nadilazi disovski koncept tame i ništavila, dublje i konzistentnije zadire u pakao za ljude i bogove, u Ad i Tartar na zemlji, i oblači ih u bijele boje.

Gutalj je do sada štampao šest knjiga pjesama: "Vežbe ogledala" (1978), "Smrt u svakodnevnom životu" (1982), "Mrtvačnice" (1988), "Ginekološka noć" (1990), "Jutro u Gestapou" (1994) i "Nekrofilne i druge pesme" (1996). Nova knjiga izabranih pjesama "Tamno pseto samoće", koju je decentno priredio Željko Grujić, napisavši sadržajan i nadahnut predgovor, a uz sveden i precizan pogovor Ranka Popovića, prikazuje ga kao velikog srpskog pjesnika.

"Dragana Kragulj u knjizi izabranih i novih pesama 'Kradljivica sna' pokazala je lepotu urođenog pesničkog talenta umnoženog  kultivisanom svešću o poeziji i samom činu pevanja. Ona je, takođe, raspadom jedinstvenog kulturnog prostora, opervaženog novim granicama malenih država na Balkanu, kao istinska pesnička vrednost, ostala zaturena u zapećku kulturnih zbivanja", stoji u saopštenju žirija.

Pored toga, piše i da je pjesnikinja jednako ostvarena i u slobodnom i u vezanom stihu, te da pokazuje raskošnu paletu zanatskog umijeća i nadahnuća.

Do sada je objavila pet knjiga: "Put s oblacima" (2000), "Miris dalekih voda" (2006), "Insomnia" (2006), "Sjaj i odsjaj" (2010) i "Svlak" (2012).

U užem izboru za ovu nagradu iz bogate pjesničke produkcije koja je u 2014. dosegla skoro tri stotine naslova bile su knjige Petra Pajića, Gojka Đoga, Radmile Lazić, Željka Grujića, Zlate Kocić, Baje Lukovića, Milene Marković i Nikole Živanovića, javili su iz žirija Brankovog kola.

"Pečat varoši sremskokarlovačke" dodjeljuje se već 48 godina, a među dosadašnjim dobitnicima su Miodrag Pavlović, Dara Sekulić, Raša Popov, Matija Bećković, Dragan Kolundžija i mnogi drugi značajni pjesnici srpskog govornog područja.

Nagrada će Gutalju i Kraguljevoj biti uručena u okviru proslave 191. godišnjice rođenja Branka Radičevića na "Proletnjim Brankovim danima 2015", koji će u Novom Sadu, Sremskim Karlovcima i Beogradu biti održani od 15. do 28. marta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije