Književnost

Promovisana knjiga Valentine Milačić

Promovisana knjiga Valentine Milačić
Promovisana knjiga Valentine Milačić

BANJALUKA - Knjiga "Kami do kamena" Valentine Milačić, laureata prestižne nagrade "Stražilovo", koju dodjeljuje "Brankovo kolo", promovisana je u srijedu uveče u punoj Vijećnici Kulturnog centra Banski dvor u Banjaluci.

Milačićeva u izlaganju, poslije nadahnutog govora poezije, nije krila oduševljenje što joj je ime upisano na listu laureata, na kojoj su i istaknuta imena srpskog pjesništva poput Pere Zupca i Matije Bećkovića. O djelu i prilikama u književnom miljeu regiona govorio je Nenad Grujičić, pjesnik i direktor "Brankovog kola".

"'Brankovo kolo' podjednako tretira srpsku književnost ekavskog i ijekavskog izgovora. U tom smislu objavili smo preko 20 knjiga pesnika, mahom mladih iz Republike Srpske", kazao je on. Dodao je da su mnogi od njih i laureati nagrada "Brankovog kola" - ''Pečat varoši sremskokarlovačke'' i ''Stražilovo''.

"Ovu prvu prestižnu nagradu pola veka dodeljujemo za najbolje knjige pesama na ukupnom srpskom prostoru. A ovu drugu, preko 40 godina, dodeljujemo za knjige koje izlaze upravo u 'Brankovom kolu', što predstavlja veliku privilegiju za autore 'Brankovog kola'", navodi Grujičić.

U svom izlaganju naglasio je da je upravo leksika ta koja je zaslužna za vrijednost poezije Valentine Milačić i da je knjiga "Kami od kamena", od ukupno četiri, do sada najvrednije ostvarenje ove poetese.

Dotičući se teme položaja pjesnika danas u svijetu i kod nas, naglasio je koliko je bitna pozicija koju obavlja i da bi izdavačke kuće trebalo da više podrže pjesničke talente, pogotovo mlađe generacije, dajući primjer kako to radi "Brankovo kolo".

"Bez mladih pesnika i umetnika 'Brankovo kolo' ne može zamisliti svoj život i delovanje. Bez mladih talenata stariji se okorovljuju i hlade, izobličuju i nestaju. I Branko Radičević, i P.P. Njegoš, i Petar Kočić, živeli su svega 29, odnosno 38 i 39 godina. Ta večita mladost obavezuje danas nas žive da ne starimo pre vremena", dodao je on.

Na promociji su kao gosti nastupili i raniji dobitnici nagrade "Stražilovo" Milan Rakulj i Goran Gavrić Grga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije