Književnost

Pseudonimi kriju popularne pisce

Pseudonimi kriju popularne pisce
Pseudonimi kriju popularne pisce

Svako od nas je barem jednom pročitao knjigu pisca za kojeg nikada nije čuo, a da mu se toliko svidjela, kao da ju je napisao neki veoma poznati autor. Možda se iza tog pseudonima baš krije naš omiljeni književnik?

Prodaja novog kriminalističkog romana "Zov kukavice" astronomski je skočila kada je otkriveno da je autor Robert Galbrajt, u stvari J.K. Rouling, autorka bestselera Hari Poter serijala.

Roulingova je želju za anonimnošću objasnila time što je htjela da objavi knjigu bez velikih očekivanja publike. Prodaja "Zova kukavice" skočila je za više od 500.000 odsto kada je otkriveno ko je pravi autor.

Roulingova nije sama u tajnom svijetu poznatih autora koji pišu knjige pod pseudonimom.

"Regulators", Ričard Bakman: Pravo ime autora romana "Regulators" nije Ričard Bakman nego je to ime jednog od najpopularnijih i najpoznatijih pisaca svih vremena Stiven King. Ovaj neprikosnoveni majstor naučne fantastike svoju karijeru počeo je pisanjem kratkih novela, kao što je "Regulators", i to kao Ričard Bakman. U početku njegove karijere vladalo je uvjerenje da izdavači prihvataju samo jednu knjigu godišnje od istog autora, pa se King potpisao kao Bakman, kako bi mogao da piše dvije knjige godišnje.

"Poems", Karer, Elis i Ekton Bel: "Poems" je zbirka pjesama potpisana muškim imenima Karter, Elis i Ekton Bel iza kojih su čuvene sestre Šarlot, Emili i En Bronte. Na ovaj potez su se odlučile kako bi izbjegle seksističke stavove onih koji nisu ljubitelji ženskih pisaca.

Sestre Bronte poznate su po poeziji i romanima koji su potpisani njihovim imenima. Šarlot je autorka "Jane Eyre", Emili je napisala "Orkanske visove", a jedno od najpoznatijih djela treće sestre En je "Agnes Grey".

King se potpisao kao Bakman kako bi mogao da piše dvije knjige godišnje

"The Adventures of Lucky Starr", Pol Frenč: Autor "I, Robot", "Foundation", "Nightfall" i više od 300 drugih radova Ajzak Asimov napisao je popularnu naučno-fantastičnu seriju za mlade "The Adventures of Lucky Starr", pod pseudonomom Pol Frenč. Knjige dijele priču o siročetu Dejvidu Staru, koji postaje rendžer i riješava misterije. Smatra se da se Asimov umorio od svog pseudonima, pa je ostavio tragove u kasnijim knjigama, koje će navesti čitaoce da otkriju ko je stvarni autor.

"Odds On", Džon Lang: Reditelj i pisac Majkl Krikton, najpoznatiji po "Jurassic Park and Er", objavio je svoju prvu knjigu "Odds On" 1966, pod imenom Džon Lang. Napisao je sedam drugih novela, potpisanih kao Džon Lang, Džeferi Hadson i Majkl Daglas dok je bio još student.

"I Wish That I Had Duck Feet", Teo Le Zig: Oni koji su voljeli "I Wish That I Had Duck Feet" kao djeca, vjerovatno nisu shvatili da je autor Teo Le Zig bio u stvari jedan od njihovih omiljenih - Dr Sejs. Rođen kao Teodor Ted Sejs Gejzel. Autor knjiga za djecu počeo je svoju karijeru kao politički karikaturista prije pisanja i ilustracije njegove prve knjige za djecu.

"Exit to Eden", En Rempling: Ljubavni roman "Exit to Eden", pod koji je potpisana En Rempling, napisala je jedna od najčitanijih autora današnjice En Rajs. "Exit to Eden" uslijedio je nakon nagrađenog djela te autorke "Interview with the Vampire", koji je i adaptiran u filmsku priču, dok je Elton Džon ostvarenje iskoristio za mjuzikl "Lestat". Rajsova je odlučila da piše erotske romane pod pseudonimima, En Rempling i A.N. Rokelor, a u stvari je rođena kao Hauard Alen O'Brajan, što je iskoristila kao još jedan pseudonim.

"Vengeance in Death", J.D. Rob: "Vengeance in Death" je roman najbolje prodavanog serijala "In death", koji je napisala Nora Roberts, pod pseudonimom J.D. Rob. Poznata po romanima "Tribute", "Angels Fall" i "Montana Sky", i otvorena po pitanju svog alter ega, Nora Roberts željela je priliku da dođe do novih i različitih grupa čitalaca. Ona je takođe koristila pseudonime Sara Hardesti i Džil Marš.

"Giant's Bread", Meri Vestmakot: Ako ste pročitali "Deset malih crnaca", "Ubistvo u Orijent ekspresu", ili "Smrt na Nilu" Agate Kristi, čitali ste zapravo radove Meri Vestmakot. Kristijeva je napisala "Giant’s Bread", zajedno sa još pet drugih romana pod pseudonimom, jer su bili daleko od onoga što je pisala tipično za njene fanove. Njena kćerka je izjavila da su romani pod pseudonimom Meri Vestmakot koji nisu imali srećne krajeve ipak zadržali glas njene majke.

Ben Akiba

Čuveni srpski književnik Branislav Nušić (1864-1938), osim pod svojim imenom, pisao je i pod pseudonimom Ben Akiba. Nušić je bio plodan pisac, poznat po svom upečatljivom humoru. Pisao je o ljudima i njihovoj često duhovitoj prirodi. Njegove bezvremenske komedije "Gospođa ministarka" i "Narodni poslanik" i nakon toliko dugo vremena rado su izvođene na daskama koje život znače i napune pozorišta do posljednjeg mjesta kada god se izvode. Po njegovim knjigama snimljen je i veliki broj filmova, među kojima su i "Sumnjivo lice" i "Pokojnik".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije