Književnost

Rajko Petrov Nogo dobitnik nagrade Šušnjar 2012

OŠTRA LUKA - Nagradu "Šušnjar" ove godine dobiće književnik Rajko Petrov Nogo za knjigu poezije "Čovjek se vraća kući".

Ovu odluku donio je žiri 34. međunarodnih Književnih susreta "Šušnjar  2012" u sastavu Dobrica Erić, Boro Kapetanović i Milan Dašić.

Nagrada će Rajku Petrovu Nogu biti uručena na poetskoj večeri i promociji laureata  u Oštroj Luci 1. avgusta u 17 časova.

Iste večeri biće uručena i nagrada "Slovo Podgrmeča" koju je istoimeni žiri dodijelio Panteliji Dudiću, književniku porijeklom iz Kozarske Dubice koji živi i radi u Njemačkoj, za roman trilogiju "Auslander" (Stranac).

Učesnici Književnih susreta "Šušnjar 2012" su književnici Rajko Petrov  Nogo, Dobrica Erić, Vladimir Jagličić, Boro Kapetanović, Jovanka Stojčinović-Nikolić, Mihajlo Orlović i Nataša Glamočanin.

Prema najavama iz Organizacionog odbora, gosti književnih susreta biće zavičajni pisci i Srbi u Sloveniji koji se bave pisanjem i koji su u okviru Kulturno-umjetničkog društva "Brdo" u Kranju oformili svoju sekciju tako da će oni promovisati svoje knjige.

"Biće promovisane tri knjige i to 'Ples podivljalog anđela' Ostoje Šobota koji živi i radi u Kranju, knjiga Mihajla Orlovića 'Krv na flauti' i knjiga 'Krug pakla' koja povezuje četiri velika srpska  stratišta Jasenovac, Šumarice, Kozaru i Šušnjar", rekao je član Odbora i idejni tvorac ove manifestacije Milan Dašić.

Prema njegovim riječima, iste večeri biće dodijeljene i Povelja i Plaketa "Šušnjar".

"Povelja će biti dodijeljena Oliveri Katarini, koja je bila gost prvog 'Šušnjara' održanog van Sanskog Mosta 1996. godine u manastiru Klisina, a sa kojom ćemo se družiti i ove večeri. Plaketa 'Šušnjar' biće dodijeljena načelnici opštine Oštra Luka Dreni Kuridži, zbog zasluga na očuvanju i unapređenju ove manifestacije", rekao je Dašić.

Tradicionalni međunarodni 34. Književni susreti "Šušnjar 2012"  biće nastavljeni 2. avgusta na Šušnjaru gdje će prvi put poslije rata, nakon parastosa i polaganja cvijeća i obilježavanja 71. godine od stradanja oko 5.500 Srba i Jevreja početkom avgusta 1941. godine u Sanskom Mostu, biti održan poetski čas.

U "Ilindanske svečanosti" uvrštena je i tradicionalna manifestacija  240. Grmečka korida, koja je zakazana za 5. avgust na Popovića brdu u Oštroj Luci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije