Književnost

Region će zaploviti u "Noć knjige"

Region će  zaploviti u "Noć knjige"
Region će zaploviti u "Noć knjige"

Knjige koje zaslužuju da ih pročitate jednom, zaslužuju da budu pročitane dva puta, a najvažnije od svega, vrhunska djela književnosti vrijedi pročitati hiljadu puta, napisao je davno Džon Morli.

Upravo ove riječi bile bi odličan uvod u regionalnu manifestaciju "Noć knjige", koja će u regionu biti obilježena u petak od 17 časova do ponoći. Mnogi bi rekli da je život ljepši ako se obogati ljubavlju prema knjizi, a istinska osjećanja pokazujemo onda kada uz nju ostanemo budni. Upravo pod sloganom "Budni uz knjigu" ovog petka čitaoci će biti ujedinjeni.

Manifestacija će tako pod korice knjige staviti Beograđane, Podgoričane, Banjalučane, Tuzlake, Sarajlije... U knjižarama će biti organizovani performansi, promocije i druženja sa najpopularnijim domaćim autorima.

U banjalučkoj knjižari "Kultura" ove godine prvi put će obilježiti "Noć knjige", a nadaju se da će to postati i lijepa tradicija.

"Svi zainteresovani ljubitelji knjige sutra će od 17 do 22 časa moći da kupe knjige po dosta nižim cijenama, a svi koji ne znaju šta da poklone nekome za novogodišnje praznike, knjiga je pravi izbor", rekala je Dragana Bulaja iz ove knjižare.

Stevka Kozić-Preradović, poznata banjalučka književnica, podsjeća da je čitanje knjige poseban osjećaj, trenutak koji izdvajamo za sebe, trenutak  u kojem vladamo i uvijek ispočetka možemo da mu se vraćamo.

"'Noć knjige' je dobra prvenstveno za knjigu, jer time ona postaje neuništiva, a ljubitelji pisane riječi mogu da nađu omiljena djela po nižim cijenama nego inače", kazala je Kozić-Preradovićeva.

Ne treba zaboraviti da se čovjek poslije dobre pročitane knjige osjeća zadovoljenim i ispunjenim

Mihajlo Orlović, književnik i novinar, kaže da je svakodnevno sa knjigom i da ne može da zamisli dan bez nje.

"U centru manifestacije naći će se knjiga, što je lijepo. Oni koji  je vole biće zadovoljni. Ne treba zaboraviti da se čovjek poslije dobre pročitane knjige osjeća zadovoljenim i ispunjenim, a to nam u ovim vremenima nedostaje. Sve što se čini u slavu njenog veličanstva knjige, dobro je. Sve prolazi, ali knjiga ostaje", dodaje Orlović.

"Noć knjige" se ne propušta pa se svima koji iskreno uživaju u pričama koje ih vode u druge dimenzije savjetuje da posjete biblioteke, knjižare, ulične sajmove i obogate svoja mala carstva djela poznatih pera.

Manifestacija je pokrenuta 2009. godine i cilj joj je popularizacija knjige, a to se dosad pokazalo kao odličan način stvaranja prave vojske novih čitalaca.

Kako je ideja pokrenuta u Srbiji, tačnije to je bila ideja izdavačke kuće "Laguna", u ovoj nevjerovatnoj noći vrata će do ponoći otvoriti gotovo sve beogradske knjižare i klubovi čitalaca, a posjetioce očekuju brojni pokloni i druženja sa poznatim imenima iz svijeta književnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije