Književnost

Sarajevski sajam pohode domaći izdavači

Sarajevski sajam pohode domaći izdavači
Sarajevski sajam pohode domaći izdavači

SARAJEVO - Klasici svjetske književnosti, stručne literature iz različitih oblasti, univerzitetska izdanja, dječja literatura i mnogi bestseleri mogu se pronaći na 27. međunarodnom sajmu knjige i 13. bijenale knjige, koji je otvorio vrata u sarajevskom centru "Skenderija".

Prvi posjetioci su na poklon dobili besplatne primjerke knjiga, a imali su priliku i da razgledaju 110 štandova, na kojima je knjige izložilo više od 160 izlagača.

Ismet Hebibović, predsjednik Udruženja izdavača i knjižara BiH, istakao je da je ove godine zabilježen trend rasta broja izlagača od devet odsto u odnosu na prethodnu godinu, te da domaći izlagači zauzimaju 65 odsto kapaciteta.

Najavio je da će i ovaj put biti dodijeljene sajamske nagrade u nekoliko kategorija, poput "Izdavač godine", "Izdavački poduhvat godine" i "Najbolji dizajn". Sajamske cijene očekuju se na svim izlagačkim štandovima, a program manifestacije ponudiće i brojna predstavljanja novih naslova, okrugle stolove i stručne skupove iz oblasti književnosti, te susrete s autorima. Centralni dio sajma ponovo će biti "Bosanska kuća", mjesto gdje se održavaju predstavljanja naslova, te susreti pisaca, izdavača i publike.

Jedan od organizatora i izlagača na sajmu, direktor Izdavačke kuće "Šahinpašić" Ajdin Šahinpašić, rekao je kako svi posjetioci imaju priliku kupiti knjige po trenutno najpovoljnijim cijenama u zemlji, te kako ih očekuje veliki broj noviteta, kao i brojnih iznenađenja i nagradnih igara.

Prošle godine ovaj događaj posjetilo je između 40.000 i 50.000 ljudi, dok je uz organizovane posjete ta brojka znatno viša.

Sajam knjige u centru "Skenderija" će trajati do 27. aprila, u periodu od 10 do 19 sati uz slobodan ulaz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije