Književnost

Srpski pjesnici na Dučićevom putu

Srpski pjesnici na Dučićevom putu
Srpski pjesnici na Dučićevom putu

Pomenom srpskom pjesniku Jovanu Dučiću, koji je juče ujutro služen u Hercegovačkoj Gračanici na Crkvini iznad Trebinja, gdje je o ovome pjesniku besjedio Dragan Hamović, završene su ovogodišnje "Dučićeve večeri poezije", koje su i ove godine okupile pjesnike i javne kulturne radnike iz RS i Srbije.

Centralno pjesničko zborovanje, pod nazivom "Na Dučićevom putu", održano je u nedjelju veče u Domu kulture Trebinje, gdje se okupilo 13 srpskih pjesnika, dobitnika nagrada na različitim pjesničkim susretima.

Svoje su stihove kazivali Rajko Petrov Nogo, Đorđo Sladoje, Vladimir Jagličić, Gojko Đogo, Ivan Negrišorac, Dragan Hamović, Milan Nenadić, Budimir Dubak, Milica Kralj, Zoran Kostić, Božidar Glogovac, Saša Radojičić i Branko Brđanin Bajović.

Sve njih i sve ljubitelje stiha je pozdravio Slavko Vučurević, gradonačelnik Trebinja, istakavši da su Trebinje i Dučić jedno, a da se Trebinjci rađaju i žive sa Dučićevim imenom, u gradu koji im je "darovan na gotovo čaroban način".

Na pjesničkoj večeri je profesor Aleksandar Jovanović, jedan od nosilaca naučnog skupa o srpskoj poetici 20. vijeka, predstavio Zbornik o pjesniku Aleku Vukadinoviću, nastalom na prošlogodišnjim "Dučićevim večerima poezije".

On je istakao da je, uprkos svim poteškoćama, do sada nastalo šest ovakvih zbornika, posvećenih Dučiću i dobitnicima Dučićeve nagrade.

Izbor proze o srpskom pjesništvu govorila je glumica Biljana Đurović, uz pratnju beogradskog hora "Lola".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije