Književnost

Stalna podrška mladima

Stalna podrška mladima
Stalna podrška mladima

Anton Kasipović, ministar prosvjete i kulture RS, u utorak je u Banjaluci ugostio mladog pisca Gorana Dakića, autora romana "Dalj", koji je ove godine među brojnim književno-umjetničkim djelima nagrađen na konkursu ovog ministarstva.

Ministar Kasipović je istakao da Ministarstvo prosvjete i kulture odvaja određena sredstva, te raspisuje konkurse na kojima su odobrena sredstva i za knjigu "Dalj", koju je sufinansiralo Ministarstvo, te dodao da se sredstva kao podsticaj moraju povećavati.

"Nadam se da ćemo to postići već u budžetu za narednu godinu", istakao je ministar Kasipović, dodajući da namjerava odmah početi čitati knjigu "Dalj" kako bi došao potpuno spreman na promociju tog djela, koja će se održati sutra u Vijećnici Banskog dvora s početkom u 19 časova.

Kasipović je sa mladim piscem razmijenio mišljenja o ustanovljavanju posebne književne nagrade za srednjoškolce od naredne godine.

Ministar je ukazao na veliki značaj odnosa prema mladim ljudima i poštovanja njihovog rada i djela koje stvaraju.

"Najvažnija je promjena percepcije, odnosno promjena razmišljanja, kao i podrška mladim ljudima koji imaju potencijal, kreaciju i želju da stvaraju i pišu. Naročito me raduje što je autor romana 'Dalj' iz medija, što pokazuje koliko potencijala među novinarima imamo", istakao je ministar Kasipović.

Goran Dakić, autor romana "Dalj", istakao je da je sa ministrom razgovarao o samom romanu, idejama, stilu i načinu na koji je on realizovan, ali i o nekim budućim zajedničkim planovima i projektima.

"U pitanju je saradnja koja bi mogla da povezuju sve mlade umjetnike u RS koji imaju svijest o onome što rade", istakao je Dakić, dodajući da je roman  "Dalj", koji je literarizovan njegovom biografijom u djetinjstvu, pisao četiri i po godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije