Književnost

Stravične sudbine književnih junaka

Stravične sudbine književnih junaka
Stravične sudbine književnih junaka

Slavna pisana djela prepuna su napetih momenata i obrta, a književnici te neočekivane promjene nerijetko kreiraju tako što oduzimaju život nekom od ključnih likova, zbog kojih čitaoci ostaju zaprepašteni.

Ovo je podsjećanje na samo neke od najdramatičnijih smrti koje se pojavljaju stranicama poznatih knjiga.

U romanu "Ana Karenjina" Lava Nikolajeviča Tolstoja odjednom sve kreće nizbrdo i kao da se sve urotilo protiv tragične heroine. Ostavlja je mlađahni ljubavnik, izopštena je iz društvenog života, a suprug joj zabranjuje pristup sinu. Bez izlaza i nade, Ana počini samoubistvo bacajući se pod voz.

U knjizi "Tit Andronik" Vilijama Šekspira, nakon što su njena braća ubijena u bici, Lavinija doživljava još stravičniju sudbinu od smrti. Silovana je i odsječeni su joj jezik i ruke, kako ne bi mogla odati svoje mučitelje. Osveta stiže kada Tit Andronik ispeče silovatelje, napravi od njihovih dijelova pitu i posluži ih njihovoj majci. Prije stravične "gozbe" skrati Laviniji muke lomeći joj vrat.

"Howards End" E.M. Forstera donosi priču u kojoj jadni stari Leonard nikada nije imao sreće. Sve je započelo ukradenim kišobranom, a završilo u spirali debakla iz koje se nije mogao izvući. Njegova afera sa slobodoumnom Helen Šlegel, dok je bio u braku, rezultovala je trudnoćom. U nastojanju da riješi situaciju upušta se u obračun, više u odbranu svojih stavova, i u jeku borbe izdaje ga srce.

U romanu "Lolita" Vladimira Nabokova Lolitina majka stavlja pred novog stanara radikalan odabir - ili će je Humbert Humbert oženiti ili se mora odseliti. Slijepa za njegov nedostatak interesa i strasti za nju, šokirana je njegovom fascinacijom dvanestogodišnjom Lolitom. Kada prvi put uvidi istinu, u bezglavoj jurnjavi i panici istrči na cestu, gdje gine kada je udari automobil.

Trinaestogodišnja Sesilija pokušava samoubistvo tako što isiječe vene, ali ne uspijeva

U "Orkanskim visovima" Emili Bronte samonametnuta izolacija i izgladnjivanje spor su i mučan način umiranja, čak i ako je junakinja završila u delirijumu. Ljubav boli, ali da li je proganjanje obožavanog Hitklifa do njegove smrti zaista najbolji način za olakšavanje patnje?

Ratnog veterana Septimusa Vorena Smita, koji pati od posttraumatskog sindroma, progone halucinacije ptica koje pjevaju na grčkom u knjizi "Gospođa Dalovej" Virdžinija Vulf. Frustriran ljekarima, koji su ga proglašavali potpuno zdravim, Septimus odluči okončati svoje patnje i skače kroz prozor.

U "Povrataku u zavičaj" Tomasa Hardija ljepotica koja sanja o odlasku iz Egdon Hita i avanturama odluči ostaviti supruga i postati ljubavnica bivšeg dečka Vildeva, koji je želi odvesti u Pariz. Kad njihovi supružnici saznaju za te planove, sprečavaju ih. U očaju, Eustasija pada sa brane, a do kraja nije jasno da li je pogibija čin samoubistva ili samo nesrećan slučaj.

U "Džejn Ejr" Šarlote Bronte Bertu je suprug, gospodin Ročester, zaključao na tavan jer je luda, a on se zaljubljuje u mladu guvernantu Džejn, s kojom se pokušava oženiti bez obzira na to što već ima zakonitu suprugu. Taman kada stvari ne mogu postati gore, Berta zapali cijelu vilu i skače s krova u smrt manje bolnu od one u vatri koju je izazvala.

U romanu "Samoubistva djevica" Džefrija Judžinidisa trinaestogodišnja Sesilija pokušava samoubistvo tako što isiječe vene, ali ne uspijeva. Kasnije se ubije skokom s prozora, završavajući život na šiljatoj ogradi vlastite kuće. Njene četiri sestre takođe počine samoubistvo.

U romanu "Hari Poter i polukrvni princ" J.K. Rouling gubitak Albusa Dambldora, direktora škole magije, šokirao je čitaoce. "Eutanizovao" ga je Severus Snejp, ostavljajući veliku prazninu u svijetu čarobnjaka.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije