Književnost

Tinjić: "Tvrđava" za sva vremena

Tinjić:  "Tvrđava" za sva vremena
Tinjić: "Tvrđava" za sva vremena

Jedna od mojih velikih ljubavi su knjige. Najbolji drug i potpun odmor uz lepršavost misli koje bježe pogledom na sami tekst dobre knjige.

Što se tiče preporuke za čitaoce "Nezavisnih novina", istakla bih svima nama dobro poznatu "Tvrđavu" Meše Selimovića.

Tema ovog romana je odnos pojedinca i mase, koja je u romanu "Tvrđava" obezličena. Čovjek je prikazan kao individua, oličen u liku glavnog junaka Ahmeta Šabe.

I kako i on sam kaže u jednom trenutku: "Tvrđava je svaki čovjek, svaka zajednica, svaka država, svaka ideologija!"

Tvrđava je simbol pojedinca, ali i zajednice u isto vrijeme. Daljim čitanjem će se pokazati da je svaki pojedinac, odnosno zajednica zatvoren sam u sebe, isto kao i tvrđava.

A ako želi da izađe iz tvrđave mora da napusti svoje zidine, odnosno da se oslobodi okova i da osjeti život, koji može da bude haotičan.

Na taj način upravo i dolazi do čovjekovog razvitka, stvaraju se različite mogućnosti u njegovom životu, susreće se sa drugim ljudima, upoznaje ih, upada u različite situacije (bilo dobre, bilo loše) i razvija se.

Kao protivteža svemu negativnom u životu pojedinca, javlja se ljubav. Ljubav je ta sila koja spaja ljude, koja rješava sve, bez obzira na različitosti. Ljubav glavnog junaka "Tvrđave" prema izabranici njegovog srca je ta tanana nit koja ga održava u životu i za koju se čvrsto drži. Jer da nema ljubavi, ne bi bilo ni smisla.

Svi mi želimo da nađemo most do drugih ljudi, novih društava i da osjetimo bit i vrijednost života, toplu i lijepu riječ koja u današnje vrijeme skida okove sa lica ljudi "jer magla koja je došla u naše vrijeme definitivno je zagušila unutarnja osjećanja poprilično svakoga pojedinca".

JASMINA TINJIĆ,

bh. teniserka

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije